ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ВИРОБНИЦТВА ЗБИВНИХ ЦУКЕРОК ТИПУ «ПТАШИНЕ МОЛОКО» В УКРАЇНІ ТА СВІТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.3.8

Ключові слова:

кондитерські вироби, асортимент, «Пташине молоко», рецептура.

Анотація

Стаття присвячена актуальному питанню аналізу сучасних тенденцій у виробництві кондитерських виробів, а саме асортименту цукерок «Пташине молоко». Кожного року підприємства модернізують власні розробки, тому якою є зараз номенклатура цих солодощів наразі невідомо. Проаналізовані три світові історичні виробництва цієї продукції та варіації, що створені на базі класичної рецептури. При цьому визначено, що інші торгові марки створюють подібні солодощі, проте називають їх інакше, оскільки не мають прав на цю інтелектуальну власність. Загалом за кордоном переважає саме класичне суфле у глазурі, тобто збивний корпус у кондитерській глазурі або шоколаді. Вивчено особливості складу кондитерських виробів типу «Пташине молоко», що вироблені на базі вітчизняних підприємств та мають відмінні від оригінальної рецептури компоненти. Зроблений висновок, що лише одна торгова марка представляє такі цукерки у рамках раціонального харчування, оскільки не містить цукор. Таким чином, асортимент у торгових мережах досить бідний, а вищевказане підприємство займає позицію лідера. З цього зрозуміла необхідність розширення номенклатури цукерок типу «Пташине молоко», а особливо підвищення їх біологічної цінності адже у цьому сегменті ринку конкуренція мінімальна. Досліджено розробки вітчизняних вчених щодо поліпшення складу зазначених солодощів. Визначено, що вони є доречними у технологічному сенсі та збільшується кількість нутрієнтів. Проте не виключається використання цукру у рецептурі, а це є суттєвим недоліком, оскільки унеможливлює споживання продукції певними групами населення. Ці наукові пошуки підтверджують припущення щодо необхідності з розробки збивних цукерок типу «Пташине молоко» без цукру та з додаванням компонентів, що підвищують вміст біологічно активних речовин.

Посилання

Бочко O.Ю., Балик У.O., Карпій О.П. Дослідження ринку кондитерських виробів: вплив пандемії та війни. Актуальні проблеми регіонального економічного розвитку, 2022. № 2(18). С. 264-273.

Демяненко К.А. Тенденції розвитку кондитерського ринку України в сучасних умовах. Молодий вчений, 2016. № 9. С. 45-50.

Донцул А., Однодолько В. Аналіз ринку кондитерських виробів України: проблеми та перспективи розвитку. Науковий вісник Одеського національного економічного університету, 2018. № 5. С. 67-84.

Івашко Л.М., Михайлова Д.С. Моделювання виробничої стратегії компанії з виробництва шоколадних цукерок та шоколаду. Причорноморські економічні студії, 2018. № 35 (2). С. 167-174.

Калина В.С., Олійник О.В. Удосконалення рецептури кремово-збивних цукерок «Чарівне молоко», збагачених бджолиним обніжжям. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2019. № (2 (69)). С. 93-98.

Дорохович А.М., Дорохович В.В., Кохан О.О. Технологія збивних цукеркових мас легкого типу на агарі потребує удосконалення. Хлібний і кондитерський бізнес.2020. № 7. С. 29-31.

Шидакова-Каменюка О.Г., Шкляєв О.М., Степанькова Г.В. Вплив насіння чіа на якісні характеристики та хімічний склад кремово-збивних цукерок. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. № 1. С. 185-199.

Цукерки «Пташине молоко з шоколадом» ТМ «Корисна Кондитерська». Пан і веган: веб сайт. URL: https://panivegan.com/ua/p1108804969-konfety-ptichemoloko. html?source=merc hant_center

Цукерки суфле «Пташине молоко із вершковим ароматом покрите кондитерською молочною глазур'ю» ТМ «TONIYA». naDessert: веб сайт. URL: https:// nadessert.com.ua/ua/p1675359437-konfety-sufle-ptiche.html?source =mer chant_ center

Цукерки «Пташине молоко у чорному шоколаді» ТМ «Любимов». Millennium: веб сайт. URL: https://millennium-trade.com/ru/konfety-lyubimovptiche- moloko-v-chernom-shokolade-150g

«Пташине молоко шоколадне». Цукорка: веб сайт. URL: https://cukorka. com.ua/tsukerky/ptashine-moloko/ptashine-moloko-shokoladne/

Цукерки «Пташине молоко з ваніллю» ТМ «Spell»: web site. URL: https:// rozetka.com.ua/spell-2190759907595/p335093299/characteristics/

Magnetic Podniebne Mleczko з кокосовим смаком. EuroOPT: web site. URL: https://euro-opt.shop/ru/konfety/2360-ptiche-moloko-magnetic-podniebne-mleczko-skokosovym- vkusom-380g.html

«Пташине молоко зі смаком малина-банан» ТМ «Жако». Bigl: web site. URL: https://bigl.ua/ua/p1783059597-upakovka-tsukerok-zhako

Ринок кондитерської продукції: тренди та успішні рішення. ProConsulting: web site. URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-konditerskoj-produkciitrendy- i-uspeshnye-resheniya-tezisy-s-vystupleniya-pro-consulting-na-konferenciikonditerskij- biznes-2022

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Як цитувати

Резвих, Н. І. ., Дзюндзя, О. В., & Винарчук, Г. В. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ВИРОБНИЦТВА ЗБИВНИХ ЦУКЕРОК ТИПУ «ПТАШИНЕ МОЛОКО» В УКРАЇНІ ТА СВІТІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (3), 63-69. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.3.8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають