АНАЛІЗ ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ, ЩО НАВЧАЮТЬСЯ В ЗАКЛАДАХ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.21

Ключові слова:

правильне харчування, школи, здоров’я

Анотація

У статті наведено результати проведених досліджень щодо режиму харчування та харчових звичок учнів 5–11 класів закладів середньої освіти міста Вишгород. Відомо, що дорослішання дитини, формування здоров'я зростає зі специфікою ставлення її до здоров'я, здорового способу життя, правильного харчування. Раціональне харчування дитини сприяє гармонійному розвитку та підтримці міцного здоров'я. За результатами опитування дітей встановлено, що харчові звички сучасних учнів у невеликих містах є нераціональними. Відомо, що м’ясо та м’ясні продукти є одними із найважливіших компонентів правильного харчування. Вони є джерелами повноцінного тваринного білка, містять незамінні для зростання м’язової маси амінокислоти. Також в м’ясі міститься дуже багато вітамінів (В1, В2, В12, PP), мінералів (фосфору, заліза), і креатину. А риба та рибні продукти містять повноцінний білок, в якому представлені всі необхідні амінокислоти в оптимально збалансованих кількостях. Білки риб мають ліпотропні властивості, зумовленими високим вмістом в їх складі амінокислоти – меметіонін. Високими біологічними властивостями характеризується жир риб, який містить важливу в біологічному відношенні і недостатньо представлену в інших харчових продуктах арахідонову кислоту і інші поліненасичені жирні кислоти. В свою чергу, молоко та молочні продукти є джерелами вітамінів та мінералів. Особливо багато в них білка та кальцію. Білок необхідний для розвитку м’язової системи, а кальцій – для кісток. Найбільше із порушень якості закладів і харчування було виявлено серед учнів середніх і старших шкіл. Результати дослідження свідчать про необхідність розробки рекомендацій щодо оптимізації шкільного харчування та покращення комунікації з громадськістю з питань раціонального харчування як складової здорового способу життя.

Посилання

Дуденко Н.В., Павлоцька Л.Ф., Артеменко В.С., Головко М.П., Коваленко В.О., Євлаш В.В., Горбань В.Г. Основи фізіології та гігієни харчування. Підручник. Х., ХДУХТ, 2008. 436 с.

Зубар Н.М. Основи фізіології та гігієни харчування. Підручник. К., Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. 341 с.

Капрельянц Л.В. Лікувально-профілактичні властивості харчових продуктів та основи дієтології. Навч. посібник / Л.В. Капрельянц, А.П. Петросьянц. Одеса, 2011. 269 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-09

Як цитувати

Резвих, Н. І., & Вогнівенко, Л. П. (2024). АНАЛІЗ ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ, ЩО НАВЧАЮТЬСЯ В ЗАКЛАДАХ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 182-186. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.21

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають