МОДЕЛЬ РОЗУМНОЇ ОРКЕСТРАЦІЇ ВЕБ СЕРВІСІВ НА ПРИКЛАДІ СТАТИСТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.6

Ключові слова:

сервіс-орієнтована архітектура, оркестрація, статистичне дослідження

Анотація

У організаціях, що займаються аналітичними дослідженнями, виробничий процес майже завжди включає статистичні розрахунки, які є статистичними функціями бізнесу. Наявність інструментів для створення архітектури, орієнтованої на сервіси, викликає питання щодо розробки загальнодоступних засобів для виконання таких функцій, шляхом їх об'єднання в конкретний план або алгоритм для вирішення певної статистичної задачі. Для реалізації таких статистичних програм варто розглянути сервіс-орієнтовану архітектуру, для створення програмних сервісів, які реалізують виконання статистичних бізнес-функцій, з яких можна скласти статистичну програму, використовуючи метадані. Особливістю такої архітектури є можливість розподілення завдань згідно певної області відповідальності сервісу, яку ще називають доменом. Такій архітектурі властиве використання оркестратора – головного сервісу, до якого виконується запит безпосередньо від користувача, та від якого запит має дістатися адресата. Як зазначено у [1], оркестрація ускладнюється зі збільшенням кількості веб-сервісів в додатку. Основною проблемою є встановлення зв’язку між новими сервісами, їх задачами та зонами відповідальності, та оркестратором. Часто така зміна неможлива без втручання людини, яка є експертом в області програмування, якій потрібно перепрограмувати головний сервіс, включно з його розгортанням та налагодженням що забирає багато додаткового часу. Як альтернативу жорсткому (hard-coded) кодуванню взаємодії між сервісами, в [1] розглянуто підхід згідно з яким виявлення відбувається за рахунок розумної оркестрації. Основою підходу є надання кожним з сервісів свого семантичного опису, який аналізується оркестратором при виявленні, та відповідно до якого запит перенаправляється від користувача. У даній статті запропоновано приклад підходу до розумної оркестрації сервісів для виконання статистичних досліджень. На прикладі проблематики дослідження з [2], за мету головну взято створення додатку для агрегації результатів статистичних даних на проміжку часу, з розумним виявлення сервісу для надання результату за запитом.

Посилання

A. Petrenko and B. Bulakh, "Intelligent Service Discovery and Orchestration," 2018 IEEE First International Conference on System Analysis & Intelligent Computing (SAIC), Kyiv, Ukraine, 2018, pp. 1–5, doi: 10.1109/SAIC.2018.8516723.

Lumpova, T., & Kasianchuk, I. (2023). Finding a conceptual approach to developing an architecture of general-purpose services for economic researches. Technology Audit and Production Reserves, 3(4(71), 25–31. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2023.283983

Лумпова Т. І. Перспективи створення статистичних сервісів загального користування для економічних досліджень / Т. І. Лумпова, І. В. Касьянчук. 2023. № 33. С. 26–39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-09

Як цитувати

Касьянчук, І. В. (2023). МОДЕЛЬ РОЗУМНОЇ ОРКЕСТРАЦІЇ ВЕБ СЕРВІСІВ НА ПРИКЛАДІ СТАТИСТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 48-53. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.6

Номер

Розділ

КОМП’ЮТЕРНІ НАУКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ