ЗБІР ТА ВИКОРИСТАННЯ ДОЩОВОЇ ВОДИ ЯК ІННОВАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ В ГОСПОДАРСЬКИХ ПОТРЕБАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.22

Ключові слова:

збір, дощова вода, технологія, господарські потреби, площа збору.

Анотація

У статті представлена актуальність роботи, яка полягає в зборі та раціональному використанні природних ресурсів, а саме дощової води для господарських потреб. Наведено проблеми, щодо раціонального витрачання природних ресурсів та запропоновано використовувати в технічних і господарських цілях не питну, а дощову воду. Представлено стан вивчення проблеми, яка полягає в тому, що людині потрібна прісна вода для нашого повсякденного життя, для виробництва продуктів харчування і промислових товарів. Наведено десять причин використовувати дощову воду. У статті представлено завдання і методика дослідження, яка полягає в розумному використанні дощової води з системами, спеціально розроблені для економічного рішення і сприятливі для навколишнього середовища. Представлені системи, що підходять для роботи в будинку так і на подвір’ї. У зв’язку із зростанням тарифів на водопостачання, використання дощової води стає все більше виправданим. Наведено результати досліджень. Дощова вода дає можливість серйозно заощадити при підключенні будинку до загального водопроводу, адже платити по рахунках доведеться набагато менше. Завдяки використанню дощової води можна зекономити до 71 літра питної води на людину в день. Представлено графік потреби води на людину в день для використання за різного призначення. Визначено, що на практиці питна вода життєво необхідна лише для власне пиття і приготування їжі (близько 5% денної норми), а також для особистої гігієни (30%) і миття посуду (20%). При пранні (15% добової витрати води), експлуатації каналізації (30%) і в інших господарських потребах замість питної води цілком можна використовувати дощову. Представлено типову систему для побутового використання дощової води, яка складається із кількох основних елементів: безпосередньо водозбірник дощової води; очисні фільтри; резервуар для зберігання; паралельний водопровід.

Посилання

Микола Кондратенко. В ООН заявили про серйозний дефіцит питної води на планеті. 22.03.2021 р. URL: https://www.dw.com/uk/v-oon-zaiavyly-pro-serioznyidefitsyt-bezpechnoi-pytnoi-vody-na-planeti/a-56952151 (дата звернення: 16.10.2023).

Використання дощової води. Довідниковий посібник. 04.2016 р.

М. М. Волошин. Особливості розробки об’єктів будівництва та їх реконструкції централізованого водопостачання в селищі міського типу Верхній Рогачик Каховського району Херсонської області. // Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки № 2. 2023. С. 245–255.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-12

Як цитувати

Волошин, М. М. (2024). ЗБІР ТА ВИКОРИСТАННЯ ДОЩОВОЇ ВОДИ ЯК ІННОВАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ В ГОСПОДАРСЬКИХ ПОТРЕБАХ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (5), 184-190. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.22

Номер

Розділ

БУДІВНИЦТВО ТА ЦИВІЛЬНА ІНЖЕНЕРІЯ