СИРНИЙ ДЕСЕРТ З КОЗИНОГО МОЛОКА З РОСЛИННИМ КОМПОНЕНТОМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.20

Ключові слова:

консистенція, жир, смак, обліпиха, рослинний компонент, козяче молоко, сир

Анотація

Наведено результати досліджень з вивчення фізико-хімічні, мікробіологічні і технологічні властивості козиного молока-сировини, встановлені основні критерії оцінки, якості і безпеки та перспективність для використання в сироварінні. Встановлені і науково обґрунтовані технологічні параметри виробництва ферментованих молочних продуктів, здійснений вибір заквашувальних культур і рослинного компонента що забезпечують отримання продуктів високої якості. Молоко кіз характеризувалося вищим вмістом жиру, протеїну, лактози та сухих речовин, відповідно, на 3,2 %, 3,5 % і 9,1 % порівняно з коров‘ячим. Такий вміст речовин забезпечив його доволі високу густину – 1,034 г/см3. Кислотність козиного молока була нижчою за цей показник коров‘ячого молока і є наслідком його потужної буферності ємкості, завдяки високому вмісту білка, кальцію і солей фосфору. Кількість соматичних клітин у козиному молоці була дещо вищою, ніж у коров‘ячому, що є наслідком як біологічних особливостей. Кислотність козиного молока була нижчою за цей показник коров‘ячого молока і є наслідком його потужної буферноі ємкості, завдяки високому вмісту білка, кальцію і солей фосфору. Кількість соматичних клітин у козиному молоці була дещо вищою, ніж у коров‘ячому, що є наслідком як біологічних особливостей. Рослинним компонентом для виробництва сирного десерту з козячого молока була вибрана обліпиха. Підібрано рецептуру на «Сирний десерт з обліпихою», визначено співвідношення компонентів на 1000 кг продукції. На виробництво 600 кг сиру витрачається 3000 л молока-сировини. У ході проведення дегустації зроблено висновок, що сирний десерт, що розробляється, має досить виражений кисломолочний, в міру солодкий, властивий наповнювачу смак і запах, кремоподібну консистенцію, ніжно-оранжевий колір. Також специфічний запах обліпихи допомагає нівелювати запах козячого сиру, що може привабити споживача. Відсутність нормативних документів (ДСТУ, ТУ У та технологічних інструкцій до них) на козине молоко, що заготовляється, заквасок, біопрепаратів та інноваційних технологій виробництва сичужних сирів і сиру з кисломолочного, на промисловій основі, викликає необхідність в розробці та у їх впровадженні у виробництво фермерських господарств та молокопереробних підприємствах країни.

Посилання

Головаш О.О. Ресурсозберігаюча технологія виробництва термокислотного сиру. Вісник СНАУБ. 2007. № 9 (13). С. 20–31.

Дмитренко І. І. Молоко козине сировина. Технічні умови : ДСТУ 7009: Чинний від 01.01.2010. Київ : Держспоживстандарт України, 2010. 9 с.

Рижкова Т.М. Впровадження безвідходної технології на мініпідприємствах Нові технології та удосконалення процесів харчових виробництв: зб. наук. праць Харківської державної академії технології та організації харчування. – 1999. С. 84–86.

Рижкова Т.М. Оцінка якості сичугових м’яких сирів, виговлених із коров’ячого та козиного молока. Вестник Харьковского государственного политехнического университета: сборник научных трудов. 2000. Вып. 123. С. 9–13.

Рижкова Т.М. Шляхи підвищення якості сичугових сирів, виготовлених з козячого молока. Прогресивні технології та удосконалення процесів харчових виробництв: збірник наукових праць Харківської державної академії технології та організації харчування. 2000. Ч. 1. С. 77–82.

Рижкова Т.М. Новий напрямок у переробці молока на м’які розсільні сири. Вісник Донецького національного університету економіки и торгівлі: збірник наукових праць. 2001. № 1(9). С. 55–60.

Приліпко Т.М. Фізіолого-біохімічні основи продуктивності тварин: монографія. Вінниця:ТВОРИ, 2023. 666 с.

Приліпко Т.М., Букалова Н.В., Богатко Н.М., Лясота В.П., Джміль В. І. Санітарно-гігієнічний контроль виробництва молока-сировини коров’ячого та його мікробіологічний аналіз. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон. Видавничий дім «Гельветика». 2023. Вип. 3. С. 119–127.

Rui Sérgio S.F. da Multicomponent diffusion modeling and simulation in prato cheese salting using brine at rest: The finite element method approach. J. of Food Engineering. 2007. Vol. 79. Issue 3. April. P. 771–778.

Рослинне молоко: URL: https://narodfarma.com.ua/ua/beverages/healthybeverges/

Prylìpko, T.M., Prylìpko, l.V. Task and priorities of public policy of Ukraine in food safety industries and international normative legal bases of food safety. Proceedings of the International Academic Congress «European Research Area: Status, Problems and Prospects» (Latvian Republic, Rīga, 01–02 September 2016).

Prylipko T. Control of the Quality and Safety of Dairy Products in Ukraine: International and Legal Aspects. European Food and Feed Law Review Volume 18 (2023), Issue 1. Pages 22–30.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-09

Як цитувати

Приліпко, Т. М., & Кузьмінська, І. М. (2024). СИРНИЙ ДЕСЕРТ З КОЗИНОГО МОЛОКА З РОСЛИННИМ КОМПОНЕНТОМ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 176-181. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.20

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають