БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ: СТАНДАРТИ ТА МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.4.25Ключові слова:
харчові продукти, якість, безпечність, методи контролю.Анотація
Забезпечення населення високоякісними та безпечними харчовими продуктами є однією з найважливіших складових національної безпеки України. Досягнення безпечності харчових продуктів виробниками досі залишається пріоритетним завданням для усіх галузей харчової промисловості. Актуальності це питання набуває ще більше, коли ринок харчової продукції розвивається стрімко, збільшується рівень конкуренції та асортимент продуктів закордонного походження. В статті приділена увага аналізу законодавчих та нормативно-правових аспектів регулювання безпечності харчових продуктів в Україні. Останнiм часом в Українi реалiзовано ряд заходiв щодо полiпшення ситуацiї у сферi якостi. Впроваджуються системи управлiння якiстю вiдповiдно до ДСТУ ISO 22000 на пiдприємствах та центральних органах влади, реформується iснуюча iнфраструктура забезпечення якостi, розробляються та оновлюються стандарти, приймаються необхiднi законодавчi акти. Ефективним iнструментом пiдвищення якостi продукцiї вiтчизняних пiдприємств слiд вважати впровадження та сертифiкацiю систем управлiння якiстю за моделями, регламентованими мiжнародними стандартами ISO серiї 22000. В Україні здебільшого законодавчо регламентовані питання стосовно забезпечення безпеки та якості харчових продуктів. Однак, не завершеним є гармонізація європейських вимог і норм у власне законодавство, що передусім стосується молочної і м’ясної промисловості. В Україні впровадження ДСТУ ISO 22000:2019 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга» задля гармонізації українського законодавства з європейськими нормами почалося в рамках виконання підписаної Угоди про Асоціацію з ЄС. У стандарті ДСТУ ISO 22000:2019 зазначаються вимоги до системи управління безпечністю харчових продуктів у харчовому ланцюгу, згідно з якими оператор ринку харчових продуктів повинен довести свою здатність контролювати ризик, пов’язаний із безпечністю харчових продуктів. Методів контролю якості продукції розроблено велику кількість, але їх можна поділити на чотири основні групи: органолептичні, інструментальні, фізико-хімічні, мікробіологічні.
Посилання
Визнані стандарти в сфері безпеки. Вебсайт Спілки підприємців СТІНА. URL: https://stina.org.ua/wp-content/uploads/2019/04/Vyznani-standarty-harchovoyibezpeky.pdf (дата звернення 08.09.2024).
Мельник С.Р, Мельник Ю.Р, Дзіняк Б.О, Оробчук О.М. Сучасні концепції управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Вісник Львівського торговельно-економічного університету: Технічні науки. 2022. № 32. С. 89–99. DOI: https://doi.org/10.36477/2522-1221-2022-32-12.
Слива Ю.В. Наукові основи концепції управління безпечністю харчових продуктів згідно з вимогами міжнародних стандартів. Товарознавчий вісник. 2021. № 14. С. 95–105. DOI: https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2021-14-10.
Скоренька А.В. Проблеми впровадження стандартів європейського союзу у сфері управління безпечністю та окремих показників якості харчових продуктів. Часопис Академії адвокатури України. 2015. № 3(28). С. 86–89.
ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSO 22000: 2005, ІDT)». Київ : Держспоживстандарт України, 2007. 40 с.
Мельник Ю.Ф., Новиков В.М. Основи управління безпечністю харчових продуктів : навчальний посібник. Київ : Видавництво Союзу споживачів України, 2007. 297 с.
Димань Т.М., Мазур Т.Г. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів : підручник. Київ : Академія, 2011. 520 с.
Богомолов О.В., Шаповаленко О.І., Сафонова О.М. Управління якістю переробних і харчових виробництв : навчальний посібник. Харків : Еспада, 2006. 296 с.
Кривощоков В.І., Друян В.М. Управління якістю та системи управління : навчальний посібник. Донецьк : Норд-Прес, 2004. 350 с.
Кричковська Л.В., Бєлінська А.П., Анан’єва В.В. Безпека харчових продуктів: антиаліментарні фактори, ксенобіотики, харчові добавки : навчальний посібник. Харків : Національний технічний університет «Харківський політехнічний iнститут», 2017. 98 с.
ДСТУ ISO 22000:2018 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга». Київ : Держспоживстандарт України, 2018. 50 с.
ДСТУ ISO 22000:2019. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга. Київ : Держспоживстандарт України, 2019. 30 с.
Gardner S. Consumers and food safety: A food industry perspective. Website Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: https://www.fao.org/4/v2890t/v2890t05.htm (дата звернення 16.09.2024).
Best Practices for Maintaining Food Safety Standards. Website MenuSanto. URL: https://www.menusano.com/best-practices-for-maintaining-food-safetystandards/ (дата звернення 16.09.2024).
Control Quality, Control Costs: The Benefits of Implementing a Food Quality Control System. Website rmoni. URL: https://www.rmoni.com/blog/food-qualitycontrol-system-benefits (дата звернення 16.09.2024).
Пазізіна С., Пазізіна К. Гармонізація українських стандартів якості з європейськими як механізм підвищення конкурентоспроможності продукції агропромислового комплексу. Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. 2014. № 19(1). С. 108-114.
Белінська С., Орлова Н., Мотузка Ю. Концептуальні засади гарантій безпечності харчових продуктів. Товари і ринки. 2011. № 1. С. 176–182.
Ткаченко А., Басова Ю., Горячова О., Катеренчук Н. Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів : практичний посібник. Полтава : Полтавський університет економіки і торгівлі, 2020. 137 с.