FOOD SAFETY: QUALITY CONTROL STANDARDS AND METHODS
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.4.25Keywords:
food products, safety, quality, control methods.Abstract
Achieving food safety by producers is still a priority for all sectors of the food industry. This issue becomes even more relevant when the food market is developing rapidly, the level of competition and the range of products of foreign origin are increasing. According to regulatory documents, food safety is the absence of hazardous factors in food at the time of consumption. Such factors can arise at any stage of food production, so adequate management at each stage of the food product life cycle is essential. Recently, Ukraine has implemented a number of measures to improve the situation in the field of quality. Quality management systems in accordance with DSTU ISO 22000 are being implemented at enterprises and central authorities, the existing quality assurance infrastructure is being reformed, standards are being developed and updated, and the necessary legislation is being adopted. Implementation and certification of quality management systems according to the models regulated by the international standards of the ISO 22000 series should be considered an effective tool for improving the quality of products of domestic enterprises. In Ukraine, issues related to food safety and quality are mostly regulated by law. However, the harmonization of European requirements and norms into domestic legislation is not yet complete, especially in the dairy and meat industries. In Ukraine, the implementation of DSTU ISO 22000:2019 “Food Safety Management Systems. Requirements for any organization in the food chain” to harmonize Ukrainian legislation with European standards began as part of the implementation of the signed Association Agreement with the EU. After the transitional phase is over, further development of a safe food market in Ukraine in line with international standards will require the adoption of a number of new legislative and regulatory acts. In each specific food production facility, the general principles and rules of good manufacturing practice are usually implemented through standard operating procedures, production and process instructions. A large number of product quality control methods have been developed, but they can be divided into four main groups: organoleptic, instrumental, physical and chemical, and microbiological.
References
Визнані стандарти в сфері безпеки. Вебсайт Спілки підприємців СТІНА. URL: https://stina.org.ua/wp-content/uploads/2019/04/Vyznani-standarty-harchovoyibezpeky.pdf (дата звернення 08.09.2024).
Мельник С.Р, Мельник Ю.Р, Дзіняк Б.О, Оробчук О.М. Сучасні концепції управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Вісник Львівського торговельно-економічного університету: Технічні науки. 2022. № 32. С. 89–99. DOI: https://doi.org/10.36477/2522-1221-2022-32-12.
Слива Ю.В. Наукові основи концепції управління безпечністю харчових продуктів згідно з вимогами міжнародних стандартів. Товарознавчий вісник. 2021. № 14. С. 95–105. DOI: https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2021-14-10.
Скоренька А.В. Проблеми впровадження стандартів європейського союзу у сфері управління безпечністю та окремих показників якості харчових продуктів. Часопис Академії адвокатури України. 2015. № 3(28). С. 86–89.
ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSO 22000: 2005, ІDT)». Київ : Держспоживстандарт України, 2007. 40 с.
Мельник Ю.Ф., Новиков В.М. Основи управління безпечністю харчових продуктів : навчальний посібник. Київ : Видавництво Союзу споживачів України, 2007. 297 с.
Димань Т.М., Мазур Т.Г. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів : підручник. Київ : Академія, 2011. 520 с.
Богомолов О.В., Шаповаленко О.І., Сафонова О.М. Управління якістю переробних і харчових виробництв : навчальний посібник. Харків : Еспада, 2006. 296 с.
Кривощоков В.І., Друян В.М. Управління якістю та системи управління : навчальний посібник. Донецьк : Норд-Прес, 2004. 350 с.
Кричковська Л.В., Бєлінська А.П., Анан’єва В.В. Безпека харчових продуктів: антиаліментарні фактори, ксенобіотики, харчові добавки : навчальний посібник. Харків : Національний технічний університет «Харківський політехнічний iнститут», 2017. 98 с.
ДСТУ ISO 22000:2018 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга». Київ : Держспоживстандарт України, 2018. 50 с.
ДСТУ ISO 22000:2019. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга. Київ : Держспоживстандарт України, 2019. 30 с.
Gardner S. Consumers and food safety: A food industry perspective. Website Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: https://www.fao.org/4/v2890t/v2890t05.htm (дата звернення 16.09.2024).
Best Practices for Maintaining Food Safety Standards. Website MenuSanto. URL: https://www.menusano.com/best-practices-for-maintaining-food-safetystandards/ (дата звернення 16.09.2024).
Control Quality, Control Costs: The Benefits of Implementing a Food Quality Control System. Website rmoni. URL: https://www.rmoni.com/blog/food-qualitycontrol-system-benefits (дата звернення 16.09.2024).
Пазізіна С., Пазізіна К. Гармонізація українських стандартів якості з європейськими як механізм підвищення конкурентоспроможності продукції агропромислового комплексу. Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. 2014. № 19(1). С. 108-114.
Белінська С., Орлова Н., Мотузка Ю. Концептуальні засади гарантій безпечності харчових продуктів. Товари і ринки. 2011. № 1. С. 176–182.
Ткаченко А., Басова Ю., Горячова О., Катеренчук Н. Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів : практичний посібник. Полтава : Полтавський університет економіки і торгівлі, 2020. 137 с.