STUDY OF THE SAFETY OF GRAIN-BASED EXTRUDATE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.6.8

Keywords:

extrudate, digestibility, product safety

Abstract

A promising technology that provides a significant intensification of production processes is the extrusion of starch-containing raw materials, which allows you to get food that is completely ready to eat (snacks, breakfast cereals, cereals, etc.), fast food. Based on the analysis of the biochemical composition of various grain raw materials and extruded products, determination of organoleptic quality indicators, we have substantiated the choice of raw materials, dosage, optimal conditions for obtaining extrudates and their recipe. A promising technology that ensures a significant intensification of production processes is the extrusion processing of starch-containing raw materials, which allows you to obtain food products that are completely ready for consumption (snacks, breakfast cereals, cereals, etc.), quick-cooking products. Extrusion processing is one of the most progressive types of technology in the modern food industry. The advantages of extrusion are that it maximally preserves the biologically active substances of the processed raw materials, replaces complex equipment and many periodic processes with continuous ones. Modern extrusion technologies make it possible to create products of a given chemical composition, to purposefully change the structure and technological propadd functional properties to the product. The main raw materials for the production of extruded products are corn, wheat, millet, barley, rice and their processing products. And the use of extruded flour made from extrudates makes it possible to obtain a highly digestible and fast-dissolving product. The developed extrudates can be recommended for use by adolescents, children, dietary nutrition and consumption by other segments of the population.

References

Щорічна доповідь про стан здоров’я населення, санітарно-епідемічну ситуацію та результати діяльності системи охорони здоров’я України. 2017 рік / Укр. ін-т стратег. дослідж. МОЗ України ; редкол. : П. С. Мельник [та ін.]. Київ : Медінформ, 2018. 458 с.

Технология экструзионных продуктов/ А.Н. Остриков та ін. СПб.: Проспект науки, 2007. 202 с.

Brennan M.A., Derbyshire E., Tiwari B.K., Brennan C.S. Ready-to-eat snack products: the role of extrusion technology in developing consumer acceptable and nutritious snacks. International Journal of Food Science & Technology. 2013. V. 48, № 5. P. 893–902.

Кисельов К. Ю. Статистичне вивчення споживання продуктів харчування населення України : дис. ... канд. екон. наук : 08.00.10 / Національна академія статистики, обліку та аудиту, 2016. 201 с.

Рудавська Г. Б., Аннєнкова Н. Б. Класифікація продуктів екструзійної технології та можливості розширення їх асортименту. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць ХДУХТ. Харків, 2006. С. 264–271.

Кизатова М.Ж., Изтаев А.И. Научные основы обработки зерна кукурузы для его воспроизводства и промышленной переработки : учебное пособие. Алматы : Алейрон, 2006. 198 с.

Позднякова О.В., Матюшев В.В., Аникиенко Т.И. Биохимия зерна, продуктов его переработки и комбикормов : учебное пособие. Красноярск : Красноярский государственный аграрный университет, 2009. 200 с.

Зерно и зернопереработка / под общ. ред. Н.П. Черняева. СПб. : Профессия, 2006. 336 с.

Карпенко П.О., Притульська Н.В., Кравченко М.Ф. та ін. Оздоровче харчування : навч. посіб. / за ред. П.О. Карпенко. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019. 628 с.

Буняк О. В. Фактори, які впливають на формування якості зернових продуктів. Інноваційні технології в харчовій промисловості та ресторанному господарстві. Тези доп. Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Харків : ХДУХТ, 14–16 листопада 2012. С. 212.

Layered cereal bars and their methods of manufacture: pat. 1886582 EITB: МПК A 23 L 1/03.; заявл. 12.12JXL опубл. 7.10.08; НПК 426/93.

Snack convenience foods and the like having external and / or internal coating compositions: pat. 7294355 CHIA: МПК A 23 В 9/14. № 10/170964; заявл. 13.06.02; опубл. 13.11.07; НПК 426/302.

Plate, A.Y.A., Gallaher D.D. The potential health benefits of com components and products. Cereal Foods World. 2005. V. 50(6). С. 305–311.

Спосіб одержання колагенового препарату: пат. 79357. Україна: МПК (2006.01) А23J 1/04 № 79357; заявл. 13.08.2012; опубл. 25.04.2013, Бюл. № 8.

Dzyuba N., Bunyak O., Bilenka I. Development of the recipe of corn sticks based on sugar corn grain and determination of their quality parameters. EUREKA: Life Sciences. 2019. I. 3. P. 35–40.

Dzyuba N., Bunyak O., Sots S., Bilenka I. Development of The formulation For extruded Products based On sugar corn Grain and Determining their Quality indicators. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies ISSN 1729-3774 / 3/11 (99) 2019 P. 60–69.

Published

2023-02-13

How to Cite

Дзюба, Н. А., & Буняк, О. В. (2023). STUDY OF THE SAFETY OF GRAIN-BASED EXTRUDATE. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (6), 59-67. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.6.8