ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПРЕСІЙНО-ФІЛЬТРАЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КАЗЕЇНУ-СИРЦЮ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.4.23Ключові слова:
казеїн-сирець; сушіння, деформація, вологість.Анотація
Складність зниження енергоємності сушіння та його інтенсифікації обумовлюється тим, що незважаючи на значне поширення даний процес є найменш дослідженим, у зв’язку із труднощами з якими зіштовхуються вчені при створенні математичної моделі одночасного перенесення теплових потоків, сухих речовин та вологи. Перспективним напрямком підвищення ефективності процесу сушіння є збільшення площі поверхні контакту фаз (матеріалу та сушильного агенту) для теплопередачі та масообміну. Досягти збільшення поверхні контакту можна використовуючи компресійно-фільтраційне метод сушіння замість звичайних конвективних способів. Однак компресійно-фільтраційне сушіння доцільно застосовувати лише по відношенню до матеріалів, що поєднують пористу структуру та пружні властивості. При цьому для визначення параметрів процесу сушіння важливими є компресійно-фільтраційні властивості матеріалу. До таких матеріалів зокрема відноситься казеїн. Метою досліджень було визначення компресійно-фільтраційних властивостей казеїну для оцінки можливості практичного застосування компресійно-фільтраційного сушіння по відношенні до казеїну. Результати досліджень компресійно-фільтраційних властивостей казеїну-сирцю свідчать, що останній володіє пружно-пластичними властивостями, які перебувають в однозначній залежність від значення тиску, що діє на шар казеїну. Після припинення дії тиску на шар казеїну його висота відновлюється на 88% у порівнянні із висотою шару до деформації. Тому можна стверджувати про можливість застосування компресійно-фільтраційного сушіння по відношенню до казеїну-сирцю. Результати дослідження пористості казеїну дозволили встановити, що об’єм сушильного агенту, який буде поглинатися шаром казеїну в процесі сушіння становитиме 66% від його об’єму. Це дозволить значно збільшити площу поверхні контакту фаз у порівнянні із іншими видами сушіння.
Посилання
Hasan MU, Malik AU, Ali S, et al. Modern drying techniques in fruits and vegetables to overcome postharvest losses: A review. J Food Process Preserv. 2019, no. 2 (43).
Yu. Sniezhkin, Zh. Petrova. Energy Consumption and Environmental Aspects of Drying Processes. Scientific and Technical Innovation Projects of the National Academy of Sciences. 2023, no. 19 (2), pp. 44-55.
Damir Dakovic, Miroslav Kljajic, Nikola Milivojevic, Dordije Doder, Aleksandar S. Andelkovic. Review of Energy-Related Machine Learning Applications in Drying Processes. Energies. 2024 no., 1.
Tsotsas, E.; Mujumdar, A.S. (Eds.) Modern Drying. Technology; Energy Savings; WILEY-VCH: Vol. 4. Weinheim, Germany, 2012.
Кравець О.І., Шинкарик М.М. Компресійно-фільтраційне сушіння пружно-пластичних харчових мас. Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток технічних наук: проблеми та рішення», м. Брно (Чеська Республіка), 2018. C. 56-59.
Шинкарик М.М, Єресько Г.О., Формазюк Л.В., Ворощук В.Я. Дослідження компресійно-фільтраційних характеристик сирів з підплавлення сирної маси. Наукові праці українського державного університету харчових технологій. 2003. № 10 С. 111-114.
Михайлишин М.С., Шинкарик М.М., Радіо Л.В. Математичне моделювання процесів відтиску стисливих осадів. Вісник ТДТУ. 2001. № 2.(6) С. 112-118.
Шинкарик М.М., Кравець О.І. Дослідження компресійно-фільтраційних характеристик білкової дисперсної фази. Прогресивна техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2012. № 1(15). С. 476-484.