ВИМОГИ СИСТЕМИ ВІТЧИЗНЯНОЇ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ НАССР У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.2.41Ключові слова:
стандартизація, система НАССР, якість, харчові підприємства, заклади ресторанного бізнесу, харчова продукціяАнотація
В статті досліджується питання впровадження системи управління безпекою харчових продуктів НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points) в закладах ресторанного бізнесу України. Визначено основні принципи системи НАССР, що полягають у проведенні оцінки небезпеки факторів технологічного циклу підприємства з урахуванням інтенсивності їх впливу на кінцевий результат виробничого процесу. Також здійснено аналіз чинних законодавчих вимог, що регулюють процес впровадження системи НАССР в Україні, зокрема ISO 22000. В статті проаналізовано основні проблеми, які виникають у закладах ресторанного господарства при розробці НАССР, а також можливість самостійного впровадження системи НАССР у закладах ресторанного господарства відповідно до вимог державної системи стандартизації, спираючись на чинні методичні рекомендації та практичний досвід підприємств, а також аналіз чинних міжнародних та національних стандартів, що стосуються питання контролю безпеки харчової продукції. Окремо розглядаються поетапні процедури розробки та впровадження плану НАССР, спрямованого на забезпечення безпеки харчових продуктів у закладах ресторанного господарства. Описано ключові етапи впровадження та особливості організації технологічних процесів, а також наведено рекомендації щодо практичного застосування принципів НАССР відповідно до чинних нормативних вимог. Акцентовано увагу на важливості правильного визначення критичних контрольних точок, тобто основних етапів технологічного процесу, на яких є ризики, що впливають на безпеку харчових продуктів та їх моніторингу для забезпечення якості та безпеки продуктів.На основі аналізу критичних контрольних точок, рекомендовано алгоритм розробки та впровадження системи контролю безпеки харчових продуктів НАССР у закладах ресторанного бізнесу.
Посилання
Бочарова О. В. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції : підручник. Одеса : Атлант, 2019. 376 с.
Бочарова О. В. Розроблення HACCP-системи для галузі громадського харчування із застосуванням «горизонтального» підходу : підручник. Одеса : Атлант, 2024. 140 с.
Безродна С. М. Вплив сучасних систем управління якістю на забезпечення якості та безпеки продукції підприємств ресторанного господарства України. Проблеми науки. 2013. № 1. С. 24–30.
Грегірчак Н. М, Тетеріна С. М., Нечипор Т. М. Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР : навч. посіб. Київ : НУХТ, 2018. 274 с.
Безпечність та якість м’яса і м’ясних продуктів. Контроль виробництва в контексті НАССР : навч. посіб. / Пешук Л. В. та інші. Одеса : Олді+, 2023. 346 с.
Кордзая Н. Р., Єгоров Б. В. Продовольча безпека. Якість та безпечність харчової продукції : монографія. Одеса : Олді+, 2019. 160 с.
Петровська І. О., Мітал О. Г., Мітал С. А. Впровадження системи HACCP у закладах швидкого харчування. Держава та регіони. 2020. № 1. С. 119–124. DOI: https://doi.org/10.32840/1814-1161/2020-1-20