АНТИОКСИДАНТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ТА МОЛОКА
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.4.2.19Ключові слова:
молоко, молочні продукти, антиоксиданти, ферментовані молочні продукти, способи визначенняАнотація
Молоко та молочні продукти є важливою складовою раціону людини, адже містять низку цінних поживних речовин: білки, кальцій, незамінні жирні кислоти й амінокислоти, водорозчинні антиоксиданти та інші біологічно активні компоненти, необхідні для нормального функціонування організму. Сьогодні продукти, збагачені природними антиоксидантами, набувають особливої популярності у світі, оскільки такі речовини здатні нейтралізувати вільні радикали й зменшувати шкоду, яку вони завдають організму. У сучасному світі все більше уваги приділяється якості харчування та профілактиці хронічних захворювань через раціон. Одним із ключових напрямів є вивчення антиоксидантних властивостей продуктів, які здатні нейтралізувати шкідливу дію вільних радикалів та зменшувати ризик розвитку окислювального стресу. Особливий інтерес становлять молоко та молочні продукти, що традиційно займають важливе місце в харчуванні людини. Вони є джерелом не лише білків, жирів, вітамінів і мінералів, а й низки біологічно активних сполук з антиоксидантною активністю. Надмірна активність вільних радикалів спричиняє окислювальний стрес, що призводить до руйнування важливих структур ліпідів, білків, нуклеїнових кислот, а це, у свою чергу, може сприяти розвитку діабету, передчасного старіння, серцево-судинних та онкологічних захворювань. Антиоксидантні властивості молока зумовлені наявністю сірковмісних амінокислот (зокрема, цистеїну), фосфатів, вітамінів A, E, каротиноїдів, а також мікроелементів, таких як цинк і селен.Встановлено, що ферментовані молочні продукти мають вищу антиоксидантну активність, ніж звичайне молоко. Заквашувальні культури деяких бактерій, які використовуються під час ферментації, здатні продукувати біоактивні пептиди, що значно підвищують захисну дію продукту проти окислювального стресу.
Посилання
Соломон А. М. Кисломолочні продукти у сучасному харчуванні. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2024. № 4. С. 251–259.
Соломон А. М., Козлов О. В. Антиоксидантні властивості молока та молочних продуктів. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2025. № 2. С. 436–432.
Мінорова А. В., Рудакова Т. В., Седень І. А., Моісеєва Л. О., Наріжний С. А., Бокало С. В., Соломон А. М..Вплив антиоксиданту таксифоліну на показники якості та безпечності молочних десертів протягом зберігання. Продовольчі ресурси. Технічні науки. Том 13 № 24 (2025). С. 83–90.
Bondonno N. P., Lewis J. R., Blekkenhorst L. C., Bondonno C. P., Shin J. H., Croft K. D. Associationof flavonoids and flavonoid-rich foods withall-causemortality: the Blue Mountains eye study. Clin Nutr. 2020. Vol. 39. P. 141–150.
Schmidhuber J., Sur P., Fay K., Fay K. The Global Nutrient Database: Availability of macronutrients and micronutrients in 195 countries from 1980 to 2013. Lancet Planet. Heatlh. 2018. 2, P. 353–368.
Spitsberg V. L., Ivanov L., Shritz V. Recovery of milk fat globule membrane (MFGM) from buttermilk: effect of Ca-binding salts. J. Dairy Res. 2019. 86 (3), P. 374–376.
Stobiecka M., Król J., Brodziak A. Antioxidant Activity of Milk and Dairy Products. Animals (Basel). 2022. 12(3), P. 245. 441 Харчові технології
Осипчук Р. П., Кучменко О. Б. Біохімічна характеристика антиоксидантного потенціалу коров’ячого та козиного молока. Молодий вчений. 2021. № 11, С. 94–98.
Берник І. М., Новгородська Н. В., Соломон А. М., Овсієнко С. М., Бондар М. М. Інноваційні технології харчових виробництв: монографія. Вінниця : Видавець ФОП Кушнір Ю. В., 2022. 300 с.
Roye C., Bulckaen K., De Bondt Y., Liberloo I., Van de Walle D., Dewettinck K., Courtin C. M. Side-by-side comparison of composition and structural properties of wheat, rye, oat, and maize bran and their impact on in vitro fermentability. Cereal chemistry. 2020. 97(1), 20–33.
Соломон А. М. Нові аспекти виробництва кисломолочних продуктів з пробіотичними властивостями. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки. 2022. Т. 24. № 98. С. 50–56.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.





