ВПЛИВ НЕТРАДИЦІЙНОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ НА ЯКІСТЬ МАРИНОВАНИХ ОГІРКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.6.16

Ключові слова:

мариновані огірки, нетрадиційна сировина, червона смородина, квітки чорнобривців, якість готового продукту

Анотація

У статті представлено проблему щодо забезпечення населення біологічно цінними речовинами на цілий рік. Результати досліджень сучасного харчування населення свідчить про недостатнє споживання незамінних компонентів їжі, що знижує опір організму до впливу факторів навколишнього середовища, формує синдром хронічної втоми, депресії, знижує розумову та фізичну активність. Метою роботи є дослідження можливості виробництва маринованих огірків із використанням нетрадиційної сировини та дослідження впливу даної сировини на якість консервованих виробів у співвідношенні 100 кг червоної смородини та 1 кг квітів чорнобривців на 1 т готового продукту. Під час літературного огляду розглянуто принцип раціонального харчування та створення функціонального продукту з використанням нетрадиційної сировини. В умовах лабораторій Херсонського державного аграрно-економічного університету розроблялися декілька видів нових видів консервів, таких як «Мариновані огірки «Смаковиті» – з додаванням червоної смородини, «Мариновані огірки «Духмяні» – з додаванням квітів чорнобривців і «Мариновані огірки “Marigold” – з додавання червоної смородини та квітів чорнобривців. За аналог використовували мариновані огірки «По-Херсонські». Розроблено рецептури та технології виробництва маринованих огірків і заливи, що використовується під час приготування вищезазначених огірків. Проаналізовано органолептичну оцінку, розраховано харчову та біологічну цінність, визначено масову частку овочів від маси нетто, масову частку сухих речовин, вміст хлоридів, титровану (загальну) кислотність нового виду готового продукту. На останньому етапі досліджень проводили мікробіологічний контроль. Результати проведених досліджень показують, що нова розроблена консервована продукція «Мариновані огірки “Marigold” з додаванням нетрадиційної сировини функціонального призначення, а саме червоної смородини та квітів чорнобривців, має насичений пряний смак і аромат, помірну кількість хлоридів і кислотність, при цьому значно збільшилися показники біологічної та харчової цінності.

Посилання

Ульяненко О.В., Прозорова Н.В. Стан та перспективи розвитку овочепереробної галузі України. Вісник харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія «Економічні науки». 2014. № 7. С. 49–57.

Герасименко Б.О. Сучасний стан та перспективи розвитку харчової промисловості України в системі євроінтеграційних координат. Глобальні та національні проблеми економіки. 2014. Вип. 1. С. 50–54.

Єгоров Б.В., Мардар М.Р. Розробка збагачених харчових продуктів із покращеними споживчими властивостями. Прогресивна техніка та технології харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Харків : Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2012. С. 124–126.

Удосконалення технології овочевих маринадів / М.І. Валько, Г.А. Тіхосова, О.В. Стоянова, К.В. Зубкова. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2019. № 2 (57). С. 113–117.

Кацерикова Н.В. Технология продуктов функционального питания : Учебное пособие / Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. Кемерово, 2004. 146 с.

Лисенко А.А., Бажай-Жежерун С.А. Суміш прянощів «Духмяні». Праці 84 Міжнародної наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів, м. Київ, 23–24 квітня 2018 р. Київ : Національний університет харчових технологій, 2018. С. 12.

Кірова Я.В., Шинкарук М.В. Застосування нетрадиційної сировини у виробництві консервованих огірків. Сучасний стан та перспективи розвитку тваринництва України в умовах євроінтеграції : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Херсон, 11 вересня 2020 р. Херсон, 2020. С. 302–304.

Кірова Я.В., Шинкарук М.В. Розробка рецептури консервованих огірків з додаванням нетрадиційної сировини. Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Херсон, 24 листопада 2020 р. Херсон, 2020. С. 302–304.

Шинкарук М.В., Кірова Я.В. Використання нетрадиційної рослинної сировини функціонального призначення у виробництві консервованих огірків. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія «Технічні науки». 2020. Т. 31 (70). № 3. С. 201–207.

Технологія виробництва маринованих огірків. Смекни! : вебсайт. URL: https://smekni.com/a/125048-2/tekhnologya-virobnitstva-marinovanikh-ogrkv-2/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-15

Як цитувати

Шинкарук, М., & Бобирь, С. (2022). ВПЛИВ НЕТРАДИЦІЙНОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ НА ЯКІСТЬ МАРИНОВАНИХ ОГІРКІВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 124-131. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.6.16