INFLUENCE OF NON-TRADITIONAL VEGETABLE RAW MATERIALS ON THE QUALITY OF MARINATED CUCUMBERS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.6.16

Keywords:

pickles, unconventional raw materials, red currants, marigold flowers, quality of the finished product

Abstract

The article presents the problem of providing the population with biologically valuable substances for the whole year. The results of studies of modern nutrition indicate insufficient consumption of essential food components, which reduces the body’s resistance to environmental factors, forms a syndrome of chronic fatigue, depression, reduces mental and physical activity. The aim of this work is to study the possibility of production of pickled cucumbers using non-traditional raw materials and to study the impact of this raw material on the quality of canned products in the ratio of 100 kg of red currants and 1 kg of marigold flowers per 1 ton of finished product. During the literature review the principle of rational nutrition and creation of a functional product with the use of non-traditional raw materials is considered. Several types of new types of canned food were developed in the conditions of KhDAEU and KhNTU, such as Marinated Cucumbers “Delicious” – with red currants, Marinated Cucumbers “Fragrant” – with the addition of marigold flowers and Marinated Cucumbers “Marigold” – with the addition of red currants marigold flowers. As an analogue used pickled cucumbers “Po-Kherson”. Recipes and technologies for the production of pickles and bays used in the production of pickles have been developed. Organoleptic evaluation is considered, nutritional and biological value is calculated, mass fraction of vegetables from net weight, mass fraction of dry substances, chloride content, titrated (total) acidity of a new type of finished product are determined. At the last stage of research, microbiological control was performed. It is concluded that the results of research show that the newly developed canned products “Marigold Marinated Cucumbers” with the addition of non-traditional raw materials for functional purposes, namely red currants and marigold flowers, has a rich spicy taste and aroma, a moderate amount of chlorides and acidity, while significantly increasing the biological and nutritional value.

References

Ульяненко О.В., Прозорова Н.В. Стан та перспективи розвитку овочепереробної галузі України. Вісник харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія «Економічні науки». 2014. № 7. С. 49–57.

Герасименко Б.О. Сучасний стан та перспективи розвитку харчової промисловості України в системі євроінтеграційних координат. Глобальні та національні проблеми економіки. 2014. Вип. 1. С. 50–54.

Єгоров Б.В., Мардар М.Р. Розробка збагачених харчових продуктів із покращеними споживчими властивостями. Прогресивна техніка та технології харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Харків : Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2012. С. 124–126.

Удосконалення технології овочевих маринадів / М.І. Валько, Г.А. Тіхосова, О.В. Стоянова, К.В. Зубкова. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2019. № 2 (57). С. 113–117.

Кацерикова Н.В. Технология продуктов функционального питания : Учебное пособие / Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. Кемерово, 2004. 146 с.

Лисенко А.А., Бажай-Жежерун С.А. Суміш прянощів «Духмяні». Праці 84 Міжнародної наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів, м. Київ, 23–24 квітня 2018 р. Київ : Національний університет харчових технологій, 2018. С. 12.

Кірова Я.В., Шинкарук М.В. Застосування нетрадиційної сировини у виробництві консервованих огірків. Сучасний стан та перспективи розвитку тваринництва України в умовах євроінтеграції : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Херсон, 11 вересня 2020 р. Херсон, 2020. С. 302–304.

Кірова Я.В., Шинкарук М.В. Розробка рецептури консервованих огірків з додаванням нетрадиційної сировини. Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, м. Херсон, 24 листопада 2020 р. Херсон, 2020. С. 302–304.

Шинкарук М.В., Кірова Я.В. Використання нетрадиційної рослинної сировини функціонального призначення у виробництві консервованих огірків. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія «Технічні науки». 2020. Т. 31 (70). № 3. С. 201–207.

Технологія виробництва маринованих огірків. Смекни! : вебсайт. URL: https://smekni.com/a/125048-2/tekhnologya-virobnitstva-marinovanikh-ogrkv-2/.

Published

2022-02-15

How to Cite

Шинкарук, М., & Бобирь, С. (2022). INFLUENCE OF NON-TRADITIONAL VEGETABLE RAW MATERIALS ON THE QUALITY OF MARINATED CUCUMBERS. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (6), 124-131. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.6.16