САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.1.31

Ключові слова:

целіакія, санітарно-гігієнічні вимоги, стандарти, сертифікація, виробництво, безглютенова сировина, вироби спеціального призначення

Анотація

В статті розглянуто санітарно-гігієнічні вимоги до виробництва безглютенових продуктів харчування спеціалізованого призначення. Безглютенові продукти споживають не лише люди з целіакією – генетичним захворюванням, при якому організм не може належним чином перетравлювати і переробляти глютен, а й споживачі, які утримуються від глютену через дієту. Виробництво спеціальних продуктів харчування потребує особливої уваги фахівців галузі до дотримання санітарно-гігієнічних вимог, оскільки харчові підприємства використовують одні й ті ж виробничі лінії для різних типів сировини, тому навіть повністю безглютенові рецептури можуть містити залишки інгредієнтів з попередніх партій, що містять глютен. Тому перехресне забруднення є основною проблемою у виробництві безглютенових продуктів харчування.Для безглютенових продуктів використовується міжнародний стандарт Codex Alimentarius (Кодекс Аліментаріус) верхня межа вмісту глютену в якому не повинна перевищувати 20 мг/кг. В Європейському Союзі діє Регламент ЄС 828/2014, що встановлює вимоги до маркування продуктів, що містять менше 20 мг/кг глютену. Гігієнічні вимоги до безглютенових продуктів також можуть бути впроваджені за допомогою міжнародних стандартів ISO: ISO 17025 – встановлює вимоги до компетентності лабораторій для тестування продуктів на наявність глютену. ISO 22000 – це стандарт системи управління безпечністю харчових продуктів, що охоплює всі аспекти безпечності продуктів, включаючи безглютенові продукти. Безглютенові продукти також можуть бути сертифіковані Організацією з сертифікації безглютенових продуктів (GFCO), однією з найбільш визнаних органів сертифікації безглютенових продуктів, який видає сертифікати на продукти з вмістом глютену менше 10 мг/кг. GFCO перевіряє не тільки те, чи містить продукт глютен, але й усі етапи виробництва, включаючи постачальників сировини, переробку, пакування та зберігання. Отже, використання стандартів дозволяє уникнути ризику перехресного забруднення при виробництві безглютенових продуктів харчування, а отже забезпечує контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог при їх виробництві.

Посилання

Statistics and facts on the gluten-free foods market in the U.S. 2016. Retrieved from https://www.statista.com/topics/2067/gluten-free-foods-market [in England].

Горач О.О. Проблеми та перспективи розвитку виробництва безглютенових продуктів харчування в Україні / Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 3. С. 128-132.

Association of European Coeliac Societies, AOECS [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://aoecs.org/research.

Ринок безглютенових продуктів: великий потенціал поки ще сплячої потреби: веб-сайт. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/rinok-bezglutenovih- produktiv-velikij-potencial-poki-se-splacoi-potrebi

Горач О.О. Кіпіоро І.М., Гусар А.О. Використання альтернативних видів сировини з метою розробки нових безглютенових рецептур / Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон, 2022. Вип. 5. С. 38-44.

Gorach O. Conceptual basis of the formulation of gluten-free products based on the use of domestic plant raw materials / Monografia. Moderní aspekty vědy: XXV. Díl mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika: Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2022. P. 373-388.

Горач О.О. Обґрунтування інноваційних технологій функціональних рецептур / Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 6. С. 52-58.

Горач О.О., Дзюндзя О.В., Олейникова С.О. Технологічне обладнання для виробництва борошна функціонального призначення та необхідність його проектування / Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2023. Вип. 2. С. 37-46. http://dspace.ksaeu.kherson.ua/handle/123456789/9027

Gorach O., Dzyundzya O., Rezvykh N. Innovative Technology for the production of gluten-free food products of a new generation / Current Nutrition & Food Science. 2024. № 20 (6). Р. 734-744. http://dspace.ksaeu.kherson.ua/handle/123456789/9377

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення на основі використання вітчизняної сировини / Таврійський науковий вісник, 2021. № 6. С. 94-100. http://dspace.ksau. kherson.ua/handle/123456789/7867

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-27

Як цитувати

Горач, О. О., & Вогнівенко, Л. П. (2025). САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (1), 311-316. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.1.31

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>