THE INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL PROCESSING ON THE QUALITY OF SOY AND DIGESTIVE PROCESSES IN PIGS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.19

Keywords:

soybean, meal, digestion processes, technological processing methods

Abstract

The conducted experiments give reason to claim that the use of native soybeans is undesirable due to the high activity of the anti-nutritional enzyme urease. However, the use of various methods of technological processing of this grain significantly increases the availability of nutrients. In particular, a high positive effect of micronization (treatment temperature of 125 0С) was established, since a higher grain processing temperature leads to a decrease in its biological integrity. This opens up the prospect of using processed soybeans in the production of bread, which makes it possible to increase the mass share of protein and reduce the share of carbohydrates, to ensure a balanced diet of the population. At the same time, soy processing products, primarily proteins, have good functional and technological properties and are compatible with muscle proteins and are widely used in the production of meat products. It was found that the applied methods of micronization, extrusion and toasting of soybeans significantly increased the nutritional value, optimized digestion processes, promoted high assimilation of nutrients and allowed to avoid discomfort in the digestive organs. At the same time, the additional use of extruded peas and soybeans in the rations of pigs has a positive effect on the chemical composition of meat and liver, which is manifested in an increase in protein content and a tendency to decrease fat content, and an increase in the weight of paired pig carcasses. It was established that, in relation to native soybeans, certain methods of technological processing of the grain of this culture lead to an increase in the moisture level by 6.2% after extrusion or micronization and by 4.3% in the soybean meal. Soybean processing methods affected acidity in chyme, where the maximum level was observed in native grains, and the minimum in extruded ones, and the difference between them was 29.1%. The use of the soybean extrusion method and the toasted form of soybeans stimulate an increase in the secretion of lipase by 2.1 and 1.8 times, respectively, compared to its native form.

References

Арсеньєва, Л. Ю. Поширення можливості використання сої у хлібопекарському виробництві / Л. Ю. Арсеньєва, Н. П. Яценко, В. М. Махинько // Наукові праці НУХТ. Вип. 7. К., 2002. С. 55–56.

Бабич А.О., Бабич-Побережна А.А. Селекція, виробництво, торгівля і використання сої у світі. Київ: Аграрна наука, 2011. 548 с.

Дяченко Л. Основи технології комбікормового виробництва: навч. посіб. / Л. Дяченко, В.С. Бомко, Т.Л. Сивик. Біла Церква, 2015. 305 с.

Супрун-Крестова О. Ю. Технологія кормових добавок з використанням нетрадиційної сировини: Автореф. дис.канд. техн. наук: 05.18.02 / О. Ю. Супрун-Крестова; Національний університет харчових технологій. К., 2005. 20 c.

Використання бобів сої в годівлі свиней, телят і птиці: рекомендації / [В.Ф. Петриченко, М.Ф. Кулик, Ю.Ю. Мельник та ін.]. Вінниця: Інститут кормів НААН України, 2010. 60 с.

Волощук О. В. Особливості обміну речовин чистопородного і помісного молодняку свиней. Наукові доповіді НУБіП України. 2018. № 1(71). URL: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/10032 (дата звернення: 16.01.2024).

Рибалко В.П. Свинарство – національна галузь. / В.П. Рибалко // Пропозиція. 2010. № 1. С. 116–118.

Dale N.M., Araba M. Whittle E. Protein solubility as an indicator of optimum processing soybean meal // Georgia nutrition conf. for the feed industry. Atlanta, 1987. P. 88–95.

Бірта Г.О. Ріст і розвиток свиней різних напрямків продуктивності / Г.О. Бірта // Ефективне тваринництво. 2011. № 2. С. 12–16.

Ібатуллін І.І., Жукорський О.М. Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві. Київ, Аграрна наука, 2017. 328 с.

Ібатуллін І.І., М.І. Бащенко, О.М. Жукорський та ін. Довідник з повноцінної годівлі сільськогосподарських тварин. Київ: Аграрна наука, 2016. 300 с.

Лихач В.Я., Лихач А.В., Шебанін П.О. Інноваційні технології виробництва продукції тваринництва. Миколаїв 2015, 352 с.

Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин: довідник / Г. В. Проваторов, В.І. Ладика, Л.В. Бондарчук, В.О. Проваторова та ін. Суми: Унів. кн., 2007. 488 с.

Світовий ринок сої: які тенденції і хто головний [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.td-sv.com/world-soya-market/FAOSTAT (2018).

Сирохман І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч. пос. [для студ. вищ. навч. закл.] / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. К.: Центр учбової літератури, 2009. 544 с.

Передера Ж.О. та інші. Визначення якості свинини при застосуванні різних систем годівлі /Ж. Передера, Н. Щербаков// Ефективні корми та годівля, № 2. 2014. С. 33–35.

Кулик М. Ф., Красносельська М. П. Забійні показники свиней при використанні в годівлі екструдованої сої в поєднанні з біологічно мінеральною добавкою на основі лізину і сапоніту. Аграрна наука та харчові технології. 2017. № 1. С. 51–59.

Притульська Н.В., Рудавська Г.Б. Продовольчі товари: лабораторний практикум. Київ: Нац. торг.-екон. ун-т., 2007. 505 с.

Волощук В.М. Ефективність сучасних технологій у галузі свинарства / В.М. Волощук, С.Ю. Смислов // Свинарство. Полтава, 2012. Вип. 60. С. 3–8.

Семенов С.О., Поліщук А.А., Булавкіна Т.П. Методика комплексного контролю якості соєпродуктів / Сучасні методики досліджень у свинарстві. 2005., Полтава С. 166–169.

Makarinska et al., 2018 Makarinska, A.V., Chernega, I.S., Oganesyan, A.A. (2018). Advantages of using protein vegetable concentrates in the manufacture of compound feed products. J. Grain products and compound feeds. 18, I.3. 34–39.

Kessler A., Archontoulis S.V., Licht M.A., 2020. Soybean yield and crop stage response to planting date and cultivar maturity in Iowa, USA. Agron. J. 112(1), 382–394. https://doi.org/10.1002/agj2.20053

Published

2024-07-09

How to Cite

Поліщук, А. А., Бірта, Г. О., Усенко, С. О., Шостя, А. М., Шаферівський, Б. С., Ільченко, М. О., & Кузьменко, Л. М. (2024). THE INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL PROCESSING ON THE QUALITY OF SOY AND DIGESTIVE PROCESSES IN PIGS. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (2), 167-175. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.19