А MODERN APPROACH TO ANCIENT TECHNOLOGIES OF PREPARING SHPUNDRA
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.2.42Keywords:
technology, shpundra, authenticity, improvement, nutritional value, indicators, nutrients, restaurantAbstract
In the context of russia’s armed aggression against Ukraine, it is extremely important to recreate national cuisine to affirm national identity and eliminate the inferiority complex of Ukrainians. Analysis and understanding of the features of Ukrainian ethnocultural food traditions shows that Ukrainian cuisine largely meets modern requirements for healthy, natural nutrition and eco-culture norms. This article examines the problem of reviving ancient recipes and technologies of authentic Ukrainian dishes, introducing them into the practice of restaurant establishments. The historical and geographical aspects of the origin of one of the most Ukrainian dishes – shpundra – are highlighted. The ancient technologies for preparing shpundra are scientifically substantiated and adapted to the requirements of modern restaurant technologies by improving the recipe and using innovative culinary techniques. The features of the technological process of preparing traditional shpundra are analyzed, with emphasis on the main ingredients of the dish and methods of their processing. A comparison of recipes based on the old-fashioned spundra, which was researched and popularized by Yevhen Klopotenko, and the one proposed by the brand chef of the restaurants “Lolla Gastro Place” and “Drive Club” (Vinnytsia) Vitaliy Sapotnitskyi was carried out.The composition and properties of the main and non-traditional raw materials – celery, parsnip, leek, nutmeg – were characterized, which enrich the nutritional composition of spundra with biologically active substances, vitamins, essential oils, phytoncides, giving the dish functional properties and activating digestion. The operations and technological methods of preparing improved spundra were detailed. The nutritional value of the traditional and brand-chef dishes was determined, their organoleptic indicators were evaluated and analyzed. Conclusions were drawn on the feasibility of including improved spundra in the menu of restaurant establishments.
References
Брайченко О., Гримич М., Лильо І., Резніченко В. Україна. Їжа та історія. Київ : ФОП Брайченко О. Ю., 2021. 286 с.
Автентичні смаки України. Автентична Україна: Веб-сайт. URL: https://authenticukraine.com.ua/authentic-savor-of-ukraine (дата звернення: 19.04.2025).
Братіцел М. Л. Національні екокультурні традиції в сучасних ресторанних закладах. Культура і мистецтво у сучасному світі. 2019, Вип. 20. С. 44–50.
Ткачук О. В., Лебеденко Т. Є., Новічкова Т. П. Українська кухня: повернення до витоків та slow food як один із перспективних напрямків розвитку ресторанного бізнесу. Збірник тез доповідей 80-ї наукової конференції викладачів академії, Одеса, 7–8 трав. 2020 р. Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. Одеса : ОНАХТ, 2020. С. 162–164.
Давидюк Ю. В., Горшкова Л. О. Гастрономічний туризм як перспективний напрям для розвитку індустрії гостинності в Україні. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, (4), 2022. C. 5–13. URL: https://doi.org/ 10.36477/tourismhospcee-4-1
Смачна шпундра: як приготувати старовинну українську страву з м’яса. URL: https://www.unian.ua/recipes/shpundra-recept-ukrajinski-stravi-z-m-yasa-12026211.html (дата звернення: 21.04.2025).
Нікітін Г. О. Біохімія м’яса. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Біохімія харчових виробництв». Київ : УДУХТ, 2000. 47 с.
Цехмістренко C. І., Цехмістренко О. С. Біохімія м’яса та м’ясопродуктів: Навч. посібник. Біла Церква, 2014. 192 с.
Неіленко С. Кулінарна етнологія : навч. посіб. Київ : Ліра-К, 2020. 610 с.
Бугайченко О. Обласний фестиваль-конкурс традиційних страв, випічки та напоїв «Cмачного!»: пошуки автентичного гастрономічного образу Харківщини. URL: https://www.cultura.kh.ua/images/stories/__2021.pdf#page=59 (дата звернення: 22.04.2025).
Клопотенко Є. Із покоління в покоління. Рецепт шпундри, який не можна забувати. Автентична українська кухня: Веб-сайт. URL: https://klopotenko.com/shpundra/ (дата звернення: 22.04.2025).
Буряк: хімічний склад, калорійність, корисні властивості. Dovidka.biz.ua: Веб-сайт. URL: https://dovidka.biz.ua/buryak-himichniy-sklad-kaloriynist-korisni- vlastivosti-2 (дата звернення: 20.04.2025).