СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО СТАРОВИННИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИГОТУВАННЯ ШПУНДРИ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2025.2.42Ключові слова:
технологія, шпундра, автентичність, удосконалення, харчова цінність, показники, нутрієнти, ресторанАнотація
В умовах збройної агресії росії проти України надзвичайно важливо відтворювати національну кухню для утвердження національної ідентичності та позбавлення комплексу меншовартості українців. Аналіз та осмислення особливостей українських етнокультурних традицій харчування показує, що українська кухня великою мірою відповідає сучасним вимогам щодо здорового, натурального харчування і норм екокультури. У даній статті досліджено проблему відродження старовинних рецептів та технологій автентичних українських страв, впровадження їх у практику закладів ресторанного господарства. Висвітлено історико-географічні аспекти походження однієї з найбільш українських страв – шпундри. Науково обґрунтовано старовинні технології приготування шпундри та адаптовано їх до вимог сучасних ресторанних технологій шляхом удосконалення рецептури і застосування інноваційних кулінарних технік. Проаналізовано особливості технологічного процесу приготування традиційної шпундри, акцентовано увагу на головних інгредієнтах страви та способах їх обробки. Здійснено порівняння рецептур взятої за основу шпундри старовинної, яку дослідив і популяризував Євген Клопотенко, та запропонованої бренд-шефом ресторанів «Lolla Gastro Place» та «Drive Club» (м. Вінниця) Віталієм Сапотніцьким.Охаратеризовано склад та властивості основної та нетрадиційної сировини – селери, пастернаку, цибулі-порей, мускатного горіха, які збагачують нутрієнтний склад шпундри біологічно активними речовинами, вітамінами, ефірними оліями, фітонцидами, наділяючи страву функціональними властивостями та активізуючи травлення. Деталізовано операції та технологічні прийоми приготування удосконаленої шпундри. Визначено харчову цінність традиційної і запропонованої бренд-шефом страви, оцінено та проаналізовано їх органолептичні показники. Зроблено висновки щодо доцільності включення удосконаленої шпундри у меню закладів ресторанного господарства.
Посилання
Брайченко О., Гримич М., Лильо І., Резніченко В. Україна. Їжа та історія. Київ : ФОП Брайченко О. Ю., 2021. 286 с.
Автентичні смаки України. Автентична Україна: Веб-сайт. URL: https://authenticukraine.com.ua/authentic-savor-of-ukraine (дата звернення: 19.04.2025).
Братіцел М. Л. Національні екокультурні традиції в сучасних ресторанних закладах. Культура і мистецтво у сучасному світі. 2019, Вип. 20. С. 44–50.
Ткачук О. В., Лебеденко Т. Є., Новічкова Т. П. Українська кухня: повернення до витоків та slow food як один із перспективних напрямків розвитку ресторанного бізнесу. Збірник тез доповідей 80-ї наукової конференції викладачів академії, Одеса, 7–8 трав. 2020 р. Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. Одеса : ОНАХТ, 2020. С. 162–164.
Давидюк Ю. В., Горшкова Л. О. Гастрономічний туризм як перспективний напрям для розвитку індустрії гостинності в Україні. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, (4), 2022. C. 5–13. URL: https://doi.org/ 10.36477/tourismhospcee-4-1
Смачна шпундра: як приготувати старовинну українську страву з м’яса. URL: https://www.unian.ua/recipes/shpundra-recept-ukrajinski-stravi-z-m-yasa-12026211.html (дата звернення: 21.04.2025).
Нікітін Г. О. Біохімія м’яса. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Біохімія харчових виробництв». Київ : УДУХТ, 2000. 47 с.
Цехмістренко C. І., Цехмістренко О. С. Біохімія м’яса та м’ясопродуктів: Навч. посібник. Біла Церква, 2014. 192 с.
Неіленко С. Кулінарна етнологія : навч. посіб. Київ : Ліра-К, 2020. 610 с.
Бугайченко О. Обласний фестиваль-конкурс традиційних страв, випічки та напоїв «Cмачного!»: пошуки автентичного гастрономічного образу Харківщини. URL: https://www.cultura.kh.ua/images/stories/__2021.pdf#page=59 (дата звернення: 22.04.2025).
Клопотенко Є. Із покоління в покоління. Рецепт шпундри, який не можна забувати. Автентична українська кухня: Веб-сайт. URL: https://klopotenko.com/shpundra/ (дата звернення: 22.04.2025).
Буряк: хімічний склад, калорійність, корисні властивості. Dovidka.biz.ua: Веб-сайт. URL: https://dovidka.biz.ua/buryak-himichniy-sklad-kaloriynist-korisni- vlastivosti-2 (дата звернення: 20.04.2025).