ЕКО-ДИЗАЙН ТА СУЧАСНІ РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЗАКЛАДАХ ГОСТИННОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.28

Ключові слова:

екологічний дизайн, довкілля, екологія, ресурсозбереження, енергоефективність, електродний нагрів, парогенератор

Анотація

Екологічний дизайн пред’являє високі вимоги до раціонального використання електрики, і пошук нових, екологічно чистих джерел енергії для життєзабезпечення закладів гостинності. На стадії розробки концептуальних рішень готелю необхідно враховувати, як використання енергозберігаючих матеріалів на стадії будівництва та оздоблювання, так і використання обладнання, що дозволить виробляти альтернативну енергію без шкоди для довкілля. Для економії енергоресурсів та створення комфортних умов для перебування гостей в готелі є перехід закладів гостинності на автономне функціонування систем життєзабезпечення. Прогресивні технології дозволяють суттєво скоротити витрати на ресурсне забезпечення закладу, а саме електродний нагрів є перспективним для застосування в закладах гостинності як повноцінний вид опалення. Електродний нагрів при використанні, в якості виду опалення, є перспективним у поєднанні з альтернативними джерелами електроенергії – вітрогенераторами або сонячними панелями. Завдяки своїй універсальності конструкції котел може бути адаптовано до використання у мережі з напругою 220 В. У той час, коли традиційні електричні котли потребують підведення силової мережі 380 В. Інноваційна розробка орієнтована на створення повністю автоматизованого незалежного готелю, функціонування якого не залежить від постачальників електроенергії, палива, опалення та мінливих цін на них. Застосування інноваційних енерго- та ресурсозберігаючих технологій підвищує конкурентоздатність, інвестиційну привабливість та імідж закладу, якість надаваних послуг, що відповідно гарантує залучення уваги засобів масової інформації та потенційних споживачів.

Посилання

Крамаренко Д.П., Гіренко Н.І., Товма Л.Ф. Повноцінне харчування: тренди енергоефективного виробництва, зберігання та маркетингу : колективна монографія. Xарків, 2020. С. 207–253.

Дуб В.В., Терешкін О.Г., Горелков Д.В. Інжиніринг у ресторанному господарстві : навч. посіб. Харків : Друкарня Мадрид, 2017. 176 с.

Терешкін О.Г., Горєлков Д.В. Енергозберігаюче інноваційне обладнання життєзабезпечення закладів готельно-ресторанного господарства. Сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу : міжнародний та національний досвід : колективна монографія / за заг. ред. А. Ю. Парфіненка. Харків, 2017. С. 214–232.

Електродний парогенератор: пат. 60669 Україна, МПК F22B 1/30, F22B 27/00, B02C 23/00. № 201014434 ; заявл. 02.12.2010 ; опубл. 25.06.2011, Бюл. № 12.

Терешкін О. Г., Балик О. В. Енергозберігаючі технології в харчовій промисловості // Стратегия качества в промышленности и образовании : Міжнар. конф. – Varna, Bulgaria, Proceedings volume I (P.1), International Scientific Journal Acta Universitatis Pontica Euxinus Special number Dnipropetrovsk, Varna, 2010. В 4-х томах, Т. 1 (Ч. 2). С. 37–39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-11

Як цитувати

Терешкін, О. Г., Дуб, В. В., & Горєлков, Д. В. (2023). ЕКО-ДИЗАЙН ТА СУЧАСНІ РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЗАКЛАДАХ ГОСТИННОСТІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 256-264. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.28

Номер

Розділ

БУДІВНИЦТВО ТА ЦИВІЛЬНА ІНЖЕНЕРІЯ