ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ВИРОБНИЦТВА ФРУКТОВОГО ПЮРЕ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.4.21Ключові слова:
дитяче харчування, фруктове пюре, технологічний процес, виробництво, технологія, контроль якості.Анотація
В статті проведено дослідження технологічних особливостей виробництва фруктового пюре для дитячого харчування. Наведено основні етапи виробництва, проаналізовано обсяги виробництва основних його видів, зазначено що ринок асептичного пюре в Україні орієнтований на виробників соків та кондитерських виробів. Зазначено, що вибір якісної сировини для виробництва фруктового пюре для дитячого харчування є критично важливим етапом, оскільки якість сировини напряму впливає на безпеку, поживність та смак продукту. Слід обирати сировину високої якості. Вона повинна бути вирощена та перероблена в умовах, що відповідають вимогам гігієни та стандартам якості. Сировина повинна бути органічною та не містити шкідливих речовин, таких як пестициди чи хімічні добрива. Без додавання штучних барвників, ароматизаторів та консервантів. Смак та аромат повинен бути приємним та свіжим, без ознак псування. Наявність сертифікації та документації сировини, які підтверджують її якість та безпеку. Технологічний процес іноді може варіюватися в залежності від використовуваної технології та рецептури продукту, але завжди є основні етапи. Термообробка є ключовим етапом виробництва фруктового пюре для дитячого харчування, оскільки вона впливає на безпеку, якість та тривалість зберігання продукту. Основні методи термообробки включають: пастеризацію та стерилізацію. При використанні консервантів важливо дотримуватися рекомендацій щодо їхнього використання, а також відповідати вимогам стандартів безпеки та якості харчових продуктів для дітей. Забезпечення герметичності упаковки, щоб уникнути проникнення повітря, вологи та бактерій, що може призвести до псування продукту. Також важливо переконатися, що упаковка має цілісність без будь-яких проколів або пошкоджень. Фруктове пюре повинне зберігатися в умовах, де воно не піддається впливу прямих сонячних променів або підвищеної температури, що може спричинити зміну кольору, смаку та поживної цінності продукту. Важливо правильно визначити термін придатності продукту з урахуванням типу упаковки, методу термообробки та умов зберігання. Це допомагає гарантувати безпеку та якість продукту для споживачів. Таким чином, узагальнюючи вимоги до виробництва даної групи продуктів, можна зробити висновок, що вони передбачають контроль якісних та безпечних показників сировини та поточний контроль на кожній стадії технологічного процесу виробництва продукції в контексті харчового законодавства.
Посилання
ДСТУ 8639:2016 «Пюре-напівфабрикати фруктові. Загальні технічні умови».
Аналіз ринку асептичного пюре в Україні. 2021-9 міс. 2023 рр. Режим доступу: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-asepticheskogopyure-v-ukraine-2021-9-mes-2023-gg
Горач О.О. Технологічне обладнання для заморожування плодово-ягідної продукції / Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання / ТДАТУ; гол. ред. д.т.н., проф. В. М.
Кюрчев. Мелітополь: ТДАТУ, 2023. Вип. 13, том 1. С. 261-270. https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/372/349
Аналіз ринку фруктів, ягід та продуктів їхньої переробки в Україні. Режим доступу: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-fruktov-yagodi-produktov-ih-pererabotki-v-ukraine-2022-god
Горач О.О., Істоміна Ю.В. Сучасні вимоги до виробництва дитячого харчування / Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2024. Вип. 1. С. 134-137. http://dspace.ksaeu.kherson.ua/handle/123456789/9475
Gorach O. Current state of production and prospects of the use of oily flax seed in the food industry / Das intellektuelle und technologische Potenzial des XXI Jahrhunderts: Innovative Technologie, Informatik, Kybernetik und Automatisierung, Architektur und Bauwesen, Chemie und Pharma. Monografische Reihe «Europäische Wissenschaft». Buch 23. Teil 1. 2023. Intellectual and technological potential of the XXI century: Innovative technology, Computer science, cybernetics and automation, Architecture and construction, Chemistry and pharmaceuticals. Monographic series «European Science». Book 23. Part 1. 2023. p. 41-59. https://desymp.promonograph.org/index.php/sge/issue/view/sge23-01/sge23-01 http://dspace.ksaeu.kherson.ua/handle/123456789/9040
Міжнародна науково-практична конференція «Здорове харчування дітей в Україні – запорука майбутнього нації: стан і перспективи». Київ НУХТ. 2021. Токарчук С. В. https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/0e552397-854b-
ebf-b5c1-dc7cdb1071f8/content/ С. 105-106.