ВСТАНОВЛЕННЯ КРИТИЧНИХ КОНТРОЛЬНИХ ТОЧОК ПРИ ВИРОБНИЦТВІ ЦИБУЛЕВОГО СУПУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2023.1.8

Ключові слова:

контрольно критичні точки, цибулевий суп, моніторинг якості, НАССР.

Анотація

В статті приведено результати моніторингу безпеки та якості виробництва цибулевого супу у закладі ресторанного господарства. Безпечність харчових продуктів є важливим фактором, тісно пов’язаним зі здоров’ям людей у всіх країнах світу. Згідно даних Всесвітньої організації здоров’я (ФАО ВООЗ) хвороби, пов’язані з харчовими продуктами, є надзвичайно складною проблемою не лише в країнах, що розвиваються, а й в розвинених країнах, оскільки становлять серйозну небезпеку для здоров’я людини та спричиняють значні економічні втрати. У розвинутих країнах більше третини населення щороку страждає від хвороб харчового походження. І звичайно, проблеми в країнах, що розвиваються – є більш складними та глибокими. Надання якісного ресторанного обслуговування є ключовим фактором формування довіри гостей до закладу ресторанного господарства, підвищення його конкурентоспроможності та прибутковості. Однією з умов забезпечення надання високоякісної продукції є впровадження на підприємстві системи НАССР. Система HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) є надійним засобом захисту споживачів харчових продуктів. Вона визначає, оцінює та контролює можливі небезпеки в усьому процесі виробництва харчових продуктів, що дозволяє усунути шкідливі фактори та контролювати весь процес виробництва. НАССР для ресторанного господарства забезпечить: високу якість приготування страв; впевненість в тому, що персонал дотримується санітарних норм, що встановлюються; значне зменшення перевірок; впевненість, що зберігання, обробка і утилізація харчових продуктів відбувається згідно санітарних норм; дотримання вимог законодавства, щодо наявності системи НАССР на підприємстві. Важливим принципом ефективного управління безпечністю харчових продуктів у системі НАССР є моніторинг. Завдяки ньому можна контролювати критичні точки (ККТ). Моніторинг є вимірюванням або спостереженням контрольно критичних точок відносно їх граничних значень. В статті наведено результати моніторингу безпеки та якості виробництва цибулевого супу у закладі ресторанного господарства. А саме було встановлено контрольно критичні точки на деяких етапах його виробництва.

Посилання

Міщенко В.А., Горобець І.І. Вплив антикризового управління на гармонізацію економічних інтересів учасників створення, виготовлення та реалізації кондитерської продукції. Енергозбережння. Енергетика. Енергоаудит. 2020. № 10. С. 13–22.

Що потрібно знати про основні принципи системи НАССР: веб-сайт. URL: https://cherk-consumer.gov.ua/novyny/731-shcho-potribno-znati-pro-osnovniprintsipi- sistemi-nassr (дата звернення 13.02.2023).

Принцип НАССР №2. Встановлення критичних точок контролю: веб-сайт. URL: https://znaimo.gov.ua/pryntsyp-nassr-2-vstanovlennia-krytychnykh-tochokkontroliu. (дата звернення 13.02.2023).

Труш, Ю.Л. Моніторинг в системі безпечності та якості харчових продуктів (НАССР) / Ю.Л. Труш // Підвищення ефективності діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК : матеріали ІХ Всеукраїнської науково-практичної конференції, 18–19 листопада 2020 р. Київ : НУХТ, 2020. С. 87–88.

Food Quality and Safety Systems. A Training Manual on Food Hygiene and the Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) System. Rome : FAO, 2008. 232 p.

Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів : практичний посібник / А.С. Ткаченко, Ю.О. Басова, О.О. Горячова та ін. ; за загальною редакцією А.С. Ткаченко. Полтава : ПУЕТ, 2020. 137 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-07

Як цитувати

Нєміріч, О. В., Гавриш, А. В., & Крикунова, А. В. (2023). ВСТАНОВЛЕННЯ КРИТИЧНИХ КОНТРОЛЬНИХ ТОЧОК ПРИ ВИРОБНИЦТВІ ЦИБУЛЕВОГО СУПУ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (1), 75-88. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2023.1.8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають