УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БІФШТЕКСІВ З ВИКОРИСТАННЯМ М’ЯСА КРОЛИКА І АМАРАНТОВОГО БОРОШНА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.3.6

Ключові слова:

технологія, посічені напівфабрикати, біфштекси, рецептура, м’ясо кролика, борошно амаранту.

Анотація

Вивчено загальний хімічний склад рослинної і тваринної сировини: основними компонентами сухої речовини яловичини є білок і жир (18,6% і 16,00% відповідно). На вуглеводи припадало 60,54% рослинної сировини, з них вміст клітковини в борошні амаранту становив 7,05%, а вміст білка у ньому був вищим – 16,87%. Обґрунтовано та розроблено рецептурний склад та технологічний процес виробництва посічених напівфабрикатів з яловичини і м'яса кролів із доданням борошна амаранту. Досліджено показники якості модельних фаршів з вмістом кролячого м’яса і амарантового борошна. Вивчено вплив внесення до фаршу частки кролячого м’яса на його фізико-хімічні показники. Зокрема при збільшенні частки кролячого м’яса втрати загальної маси при тепловій обробці знижуються досить суттєво: від 27,3 до 19,7%, що становить зменшення втрат на 7,6% порівняно з контролем, відповідно збільшується вихід готових виробів. Визначено вплив концентрації борошна амаранту в модельних м’ясних фаршах на їх фізико-хімічні і органолептичні показники якості. Для розширення асортименту посічених м’ясних напівфабрикатів з м’ясом кролика та покращення їх властивостей запропоновано рецептури посічених напівфабрикатів з борошном амаранту (біфштексів) та розроблено технологічні схеми їх виробництва. Оптимальна кількість борошна амаранту для заміни м'ясної сировини при виробництві комбінованих посічених напівфабрикатів становить 8%, а вміст м'яса кролика ‒ 30%. Готові вироби характеризуються доброю консистенцією, ніжною структурою, соковитістю і приємним смаком та ароматом. Для реалізації запропонованої інновації не потрібно додаткового обладнання та перекваліфікації працівників. У технології посічених напівфабрикатів з м’ясом кролика і борошном амаранту можна рекомендувати різні способи термічної обробки: смаження основним способом, що є найбільш традиційним для цього виду продукції, варіння на парі й запікання, з урахуванням невеликих втрат при термічній обробці.

Посилання

Державна служба статистики України. Тваринництво України. URL: https:// ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2022/zb/05/zb_tv_2021.pdf.

Споживання м’яса в Україні залишилося на довоєнному рівні. URL: https:// biz.censor.net/n3367422https://biz.censor.net/n3367422.

Большакова В.А., Дроменко О.Б. Розробка технології посічених напівфабрикатів з м’яса кролів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2009. Вип. 2. С. 158-166.

Грибан В.Г., Милостива Д.Ф. Забійні якості та хімічний клад яловичини за збагачення раціону мікроелементами. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2014. Том 16, № 3. С. 45-49

Ланиця І.Ф. Оцінка якості продуктів переробки амаранту. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2017. Том 19, № 75. С. 81-84.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Як цитувати

Мідлер, Г. С., Мамченко, Л. Є., Нєміріч, О. В., & Ройко, О. Є. (2023). УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БІФШТЕКСІВ З ВИКОРИСТАННЯМ М’ЯСА КРОЛИКА І АМАРАНТОВОГО БОРОШНА. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (3), 46-55. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.3.6

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають