РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СТВОРЕННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.18

Ключові слова:

інноваційні технології, безглютенова продукція, виробництво

Анотація

В статті розглянуто питання, щодо розвитку інноваційних технологій з метою створення продуктів харчування нового покоління. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, стан здоров’я людини великою мірою залежить від способу життя, в тому числі від харчування. Встановлено, що на сьогоднішній день в нашій країні асортимент харчових продуктів для осіб, які страждають генетично зумовленими та алергічними захворюваннями недостатньо широкий й різноманітний. Однією з таких хвороб є целіакія (глютенова ентеропатія) – мультифакторне, прогресуюче захворювання, яке викликане пошкодженням ворсинок тонкої кишки деякими харчовими продуктами, що містять білок глютен (клейковину). Наслідком цього може стати повна атрофія слизової оболонки тонкого кишечнику. Із целіакією пов’язаний синдром мальабсорбці внаслідок непереносимості гліадину (α фракція) – компоненту білка глютену пшениці, жита, ячменю та вівса, що має тенденцію до зворотного розвитку та повного відновлення слизової оболонки за умови суворого дотримання дієти. Мільйони людей у всьому світі стали споживати продукти, що не містять глютену, не лише внаслідок діагностики целіакії, а й через загальне уявлення про підтримку здоров’я та профілактику хвороб. Інтенсифікація маркетингової діяльності та покращення каналів збуту сприяють необхідності виробництва продуктів, що не містять глютену. Одним зі способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування населення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях агропромислового комплексу, пошук нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів харчування нового покоління, збагачених есенційними мікронутрієнтами. Виробництво таких продуктів дозволить розширити асортимент вітчизняних виробників хлібопекарських виробів та дасть змогу замінити дорогу імпортовану безглютенову продукцію власною, щорічно відновлюваною рослинною сировиною. Крім того, актуальним завданням є впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій із використанням рослинної вітчизняної сировини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування. На основі світового досвіду можна зробити висновок, що впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій з метою створення продуктів харчування нового покоління для людей, які страждають на непереносимість глютену є важливим завданням сьогодення.

Посилання

Statistics and facts on the gluten-free foods market in the U.S. 2016. URL: https://www.statista.com/topics/2067/gluten-free-foods-market [in England].

Rewers M. Epidemiology of celiac disease: what are the prevalence, incidence, and progression of celiac disease? Gastroenterology. 2005, Vol. 128. P. 47–51.

Association of European Coeliac Societies, AOECS. URL: http://aoecs.org/research.

Ринок безглютенових продуктів: великий потенціал поки ще сплячої потреби: веб-сайт. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/rinok-bezglutenovih--produktiv-velikij-potencial-poki-se-splacoi-potrebi

Горач О.О. Кіпіоро І.М., Гусар А.О. Використання альтернативних видів сировини з метою розробки нових безглютенових рецептур. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон, 2022. Вип. 5. С. 38–44.

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Нові тенденції та особливості виробництва піци в сучасних умовах. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції. Мелітополь: ТДАТУ, 2021. С. 303–306. URL: http://www.tsatu.edu.ua/tstt/wp-content/uploads/sites/6/materialy-3-mnpk-tehnichnezabezpechennja-innovacijnyh-tehnolohij-v-ahropromyslovomu-kompleksi-m.-melitopol-01-26.11.2021.pdf

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Сучасний стан виробництва, якість та безпека хлібобулочних виробів. Сучасна наука: стан та перспективи розвитку : матеріали ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених з нагоди Дня працівника сільського господарства, 17 листопада 2021 р. м. Херсон. С. 315–319. URL: http://dspace.ksau.kherson.ua/handle/123456789/7315

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення на основі використання вітчизняної сировини. Таврійський науковий вісник. 2021. № 6. С. 94–100. URL: http://dspace.ksau.kherson.ua/handle/123456789/7867

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-11

Як цитувати

Горач, О. О., & Олейникова, С. О. (2023). РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СТВОРЕННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 164-169. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.2.18

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають