ОСОБЛИВОСТІ ВИРОБНИЦТВА ТОМАТНОЇ ПАСТИ В УМОВАХ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.12

Ключові слова:

томатна паста, продукт, показники якості, технологія, виробництво, нормативні-технічні документи

Анотація

В статті проведено дослідження показників якості томатної пасти, проведено аналіз нормативно-технічної документації та вимог до виробництва, транспортування та зберігання. Особливу увагу приділено існуючим технологіям виробництва та умовам зберігання томатної пасти. Зазначено, що на сьогоднішній день основними виробниками є підприємства різної форми власності Півдня України. Вивчення показників якості та термінів зберігання томатної пасти є актуальним завданням, особливо в контексті забезпечення якості та безпеки харчових продуктів для споживачів. Виробництво томатної пасти в Україні є однією з найрозвиненіших галузей харчової промисловості. Крім того, томатна паста широко використовується в харчовій промисловості при виготовленні різних соусів, овочевої і рибної консервації. Тому попит на цей продукт завжди стабільний і ще не в повній мірі забезпечується вітчизняними виробниками. Вітчизняні виробники томатної пасти використовують різні технології переробки томатів, що впливає на якість і термін зберігання продукту. На сьогоднішній день вітчизняний ринок заповнено томат-продуктами як імпортного, так і вітчизняного виробництва, які не завжди відповідають вимогам нормативних документів. Якість томат-продуктів безпосередньо залежить від якості сировини, що надходить на переробку, серед якої переважно є томати механізованого збору. Тому дослідження показників якості томатної пасти та терміну її придатності є актуальним питанням для забезпечення безпеки та якості продукту для споживачів. Наведені дослідження допоможуть виробникам підвищити якість продукту та дозволить сформувати дієві поради виробникам і споживачам.

Посилання

Розвиток вітчизняного ринку: бізнес-план підприємства по виробництву томатної пасти. Веб-сайт. URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/razvitieotechestvennogo-rynka-biznes-plan-predpriyatiya-po-proizvodstvu-tomatnoj-pasty

Ульянченко О. В. Стан та перспективи розвитку овочепереробної галузі України / О. В. Ульянченко, Н. В. Прозорова. Вісник Харківського Національного університету ім. В. В. Докучаєва. Сер.: Економічні науки. 2014. № 7. С. 49–57.

Басюркіна Н. Й. Стратегія економічного розвитку галузей харчової промисловості (на прикладі плодоовочевої консервної промисловості України) : автореф. дис. … канд. екон. наук: спец. 08.07.01 «економіка промисловості». Одеса, Інститут проблем ринку та економікоекологічних досліджень. 2006. 24 с.

Al-Harahsheh M, Al-Muhtaseb AH, Magee TRA. Microwave drying kinetics of tomato pomace: Effect of osmotic dehydration. Chem Eng Process. 2009;48:524–531.

Zhang L. Characterization of the Red Layer and Pericarp of Processing Barrett, D. M. Future innovations in tomato processing. IN: 13th Symposium on the Processing Tomato. Actae Horticulturae. 2015. № 1081. Р. 49-55.

ДСТУ 3246-95 «Томати свіжі. Технічні умови».

ДСТУ 4416:2005 «Томатна паста. Технічні умови». https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1177-2005-%D0%BF

ДСТУ 5081:2008. Продукти томатні концентровані.

Дубініна А.А., Шапорова Т.М., Ольховська В.С. Проектування томатопродуктів з заданим комплексом показників харчової цінності. Сучасні напрямки технології та механізації процесів переробних і харчових виробництв : зб. наук. пр.; Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка. 2005. Вип. 38. С. 128–134.

Горач О.О., Новікова Н.В. Товарознавтсво харчових продуктів: навч. посіб. для вузів / О.О. Горач, Н.В. Новікова, Херсон : ХДАЕУ, 2023. 345 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-09

Як цитувати

Горач, О. О., & Вихованець, Р. М. (2023). ОСОБЛИВОСТІ ВИРОБНИЦТВА ТОМАТНОЇ ПАСТИ В УМОВАХ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 94-101. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.12

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають