РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРНОЇ КОМПОЗИЦІЇ ХЛІБА СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ З ПОДОВЖЕНИМ СТРОКОМ ПРИДАТНОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.5.26Ключові слова:
хлібобулочні вироби, спеціальне призначення, рецептура, термін зберіганняАнотація
Стаття присвячена актуальному питанню розробки нових хлібобулочних виробів спеціального призначення, а саме для туристичних та військових потреб або у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Прототипом у цьому дослідженні став «Ірландський хліб», рецептура якого базується на використанні харчової соди та пахти. У процесі здійснення експерименту запропоновано декілька комбінацій сировинного складу та враховані втрати і відходи у виробництві, що складають 5,9%. У зв’язку з цільовим використанням запропонованої продукції доцільно використати сировину, яка підвищить біологічну цінність класичного хліба. Тому пропонується здійснити заміну кефіру на пахту та сироватку, а цукор пісок на патоку та декстрозу. Для збагачення також рекомендовано додати житнє та кукурудзяне борошно. У якості рослинних жирів використано кукурудзяну олію. Лабораторні дослідження показали ефективність таких рішень. Зразки характеризувались високою та рівномірною пористістю, яка складає 50%. Вміст вологи в м’якуші становить 46%. При цьому упікання зразків знаходилось на рівні 8%. За органолептичними властивостями найліпший отриманий екземпляр є більш цікавим у порівнянні з контролем. Вищевказані показники відповідають вимогам нормативної документації України, а саме ДСТУ 4583:2023. Тому отримана рецептура була представлена у відсотковому співвідношенні компонентів та з розрахунку на одну тонну готової продукції. Для збереження якісних характеристик отриманої продукції рекомендовано здійснити консервування у термостійких паперових банках (розробки Акімото Йошихіко, Японія) з послідуючою стерилізацією або у ПЕТ вакуум пакетах з пастеризацією. При цьому термін реалізації хліба збільшиться від шести місяців до одного року. Перспективами подальших досліджень є здійснення мікробіологічного контролю у процесі тривалого зберігання.
Посилання
Гаращенко Д.В., Тарасюк Н.В. Технології запобігання псування хлібобулочних виробів. Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання: матеріали ХІ Міжнародної науково-практичної конференції, м. Черкаси, 19–20 березня 2020 року. Черкаси. С. 434-436.
Туркот Л. Напрямки поліпшення хлібобулочних виробів. Інновації розвитку харчових технологій та індустрії гостинності в контексті сучасних тенденцій готельно-ресторанного бізнесу: І Всеукраїнська науково-практична конференція, м. Тернопіль, 13 травня 2020 р. Тернопіль. С. 202-204.
Чорна А.І., Шульга О.С., Арсеньєва Л.Ю. Подовження строку зберігання харчових продуктів за допомогою антибактеріального паковання. Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, 28-29 травня 2021 р., м. Київ. С. 157-158.
Дробот В.І., Сильчук Т. А., Антонюк М.М. Оброблення житньо–пшеничного хліба струмами НВЧ з метою запобігання пліснявінню. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/3791e472-4f68-43d2-b139-66abcac7d69e/content
Субота В.В. Неповноцінне харчування та його наслідки. Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії: матеріали шостої міжнародної науково-практичної конференції, м. Черкаси, 3-4 листопада 2022 р. Черкаси. С. 234-237.
Синявський М. Сучасні підходи щодо удосконалення технології приготування безглютенових борошняних виробів спеціального призначення на основі сировини вітчизняного виробництва. Менеджмент ХХІ століття: сучасні моделі, стратегії, технології: VІII Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція, м Вінниця, 8 жовтня 2021 р. Вінниця. Ч. 2. С. 296-302.
Ірландський содовий хліб. Смаколики: веб-сайт. URL: https://www.smakolyky.com/baking/%D1%96%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%
ДСТУ 4583:2023 Хліб із житнього та суміші житнього і пшеничного борошна. Загальні технічні умови. Київ: Технічний комітет стандартизації «Хлібобулочні та макаронні вироби», 2023. 16 с.
MAP modified atmosphere packaging for food packages. Kangbate packaging machine: official website. URL: https://uk.kbtfoodpack.com/food-related-technology/map-modified-atmosphere-packaging-for-food-packages/
JP-2013027372 A bread in paper container and method for producing the same. Unified Patents, LLC: official website. URL: https://portal.unifiedpatents.com/patents/patent/JP-2013027372-A