ВИЗНАЧЕННЯ БІОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ М’ЯСНОЇ КУЛІНАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.23

Ключові слова:

м’ясна сировина, біологічні ризики, критичні контрольні точки, м’ясні кулінарні страви

Анотація

Робота присвячена визначенню можливих біологічних ризиків які виникають у процесі виготовлення м’ясних кулінарних страв дієтичного спрямування. Більшість біологічних небезпек, пов'язаних зі споживанням м'яса, походять з ферми та навколишнього середовища, тому профілактичні заходи як на ранніх стадіях вирощування тварин, так і на завершальних етапах виробництва тваринницької продукції мають велике значення у випуску безпечної м’ясної сировини. Запобігання небезпекам вимагає постійної уваги по всьому виробничому ланцюгу, а відповідальність за безпеку продукції повинні нести всі учасники виробничого процесу, включаючи тваринників, переробників, дистриб'юторів, роздрібних торговців, споживачів і компетентні органи, що здійснюють контроль і нагляд за харчовими продуктами. Можливість контролювати безпеку харчових продуктів і запобігати харчовим захворюванням є ключовою причиною широкого застосування системи НАССР. Для безпечного готового продукту важливе значення має якість вхідної сировини, насамперед тваринної, бо є цілий ряд біологічних загроз яке може мати м’ясо, отримане від хворих тварин. Тому, важливу роль у забезпеченні якісною сировиною тваринного походження має служба ветеринарної медицини. М’ясо яке поставляється до закладів ресторанного господарства повинно бути отримане тільки від здорових тварин з відповідним документом який підтверджує його безпечність. Встановлені ймовірні біологічні ризики і визначено контрольні критичні точки під час виготовлення м’ясних виробів дієтичного призначення. Проведені мікробіологічні дослідження свідчать про задовільний стан вхідної м’ясної сировини яку використовували для виробництва м’ясних рулетів, а термічна обробка виробів та подальше зберігання при низьких температурах забезпечує мікробіологічну стабільність.

Посилання

Котелевич В.А., Струбчевська В.С. Ветеринарно-санітарна оцінка продуктів забою тварин – важлива проблема сьогодення «Topical issues of modern science, society and education» The 8 th International scientific and practical conference (February 26–28, 2022) SPC “Sci-conf. com. ua”, Kharkiv, Ukraine. 2022. 961 p. 2022.

Система управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) ДСТУ 4161, ДСТУ ISO 22000 URL: http://bcdst.kiev.ua/index.php/news/37/538-2012-09-10-02-15-40.

Загребельний В.О., Якубчак О.М., Таран Т.В. (2012) Якісні показники м’яса, отриманого від вимушено забитих тварин URL: http://www.sworld.com.ua/konfer28/353.pdf

Ряполова І.О., Назаренко А.А. Оцінка небезпечних чинників при переробці забійних тварин Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету.2023 р. Вип. 13 (Том 2)

Kim, Jung-hyun, and Dong-Gyun Yim. Assessment of the microbial level for livestock products in retail meat shops implementing HACCP system. Korean journal for food science of animal resources 36.5. 2016. Р. 594.

Снігир Н.В., Величко С.О., Сірик В.О. Безпека харчових продуктів – мікробіологічні ризики. Медичний журнал. 2015. № 4 (190). С. 15–19.

Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів. НАКАЗ МОЗ України19.07.2012 № 548. Зареє

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-09

Як цитувати

Ряполова, І. О., & Олійник, А. М. (2024). ВИЗНАЧЕННЯ БІОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ М’ЯСНОЇ КУЛІНАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 195-201. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.2.23

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають