TECHNOLOGY OF MANUFACTURE OF SPECIAL PURPOSE BISCUITS WITH COMPLIANCE WITH HACCP CONCEPTS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.2.4

Keywords:

HACCP, gluten-free cookies, quality, safety, critical control points, production

Abstract

This work is devoted to the process of production of special purpose cookies in compliance with the principles of HACCP. In order to obtain high quality products and provide the population with safe products, a modern manufacturer must develop and implement various quality systems at the enterprise. The HACCP concept covers all types of potential hazards that directly affect food safety, namely, biological, physical and chemical factors. The system approach of the HACCP system allows to be integrated into any process of production of products therefore production of safe production is provided. The purpose of this work is to implement the principles of HACCP on the example of the production of a new type of cookies "Health" for special purposes. According to the needs of consumers and the existing demand, the technology of gluten-free shortbread cookies has been developed. The recipe completely replaces wheat flour with corn, and as a functional ingredient is selected pumpkin food powder, which is 8% by weight of flour. In order to obtain quality and safe products that meet the requirements of current legislation, dangerous factors and factors that may affect new special purpose products have been identified. Namely, taking into account the principles of HACCP, the process of production of new special purpose cookies is considered; the list of potential dangers is made and control critical points are allocated; a number of preventive actions have been developed. As a result of the research, the HACCP principles for the production of gluten-free shortbread cookies "Health" with the addition of functional food powders were implemented. A set of measures has been developed to manage quality and safety at all stages of production. The proposed HACCP system is implemented in production and allows to obtain high quality products.

References

Про схвалення Стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності на період до 2030 року. Розпорядження Кабінету Міністрів України № 526-р від 10 липня 2019 р.

Шмаглій О.Б. До питання стратегії розвитку харчової промисловості. Економіка АПК. 2015. № 10. С. 16–21

Лагодієнко В.В., Голоднюк О.М., Мільчева В.В. Маркетингова стратегія виведення на ринок інноваційного продукту. Економіка харчової промисловості. 2018. Том 10. Випуск 2. С. 40–49.

Лагодієнко В.В. Продовольча безпека Причорноморського регіону: стан, тенденції, перспективи. Economic and Food Security of Ukraine. 2019. № 6(3-4). С. 16–25.

Кільніцька О.С., Кравчук Н.І., Куцмус Н.М. Ринок кондитерської продукції в Україні: тенденції та перспективи розвитку. Економіка АПК. 2018. № 11. С. 29–43.

Новікова О.В. Технолгія виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів : навчальний посібник. Київ : Ліра-К, 2017. 540 с.

Лисюк Г.М. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів : навчальний посібник. Суми : Університетська книга, 2017. 464с.

Черевко О.І., Пересічний М.І., Пересічна С.М. та інші. Інноваційні технології харчової продукції функціонального призначення : монографія. Частина 1. За ред. О.І. Черевка, М.І. Пересічного. 4-те вид., переробл. та допов. Харків : Харківський. держ. унів. харчув. і торгівлі, 2017. 940 с.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» (реєстр. за №4179а).

Технічний регламент «Про затвердження технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів» затв. Наказом № 487 від 28.10.2010 р. зареєстрований в Мінюсті України 11.02.2011 р. №183/18921.

Наказ №548 від 19.07.2012 р. Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів.

Медико-біологічні вимоги і санітарні норми якості продовольчої сировини і продуктів харчування. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v5061400-89#Text.

Система управління безпечністю харчових продуктів на основі НАССР (САС/RCP 1-1969, Rev. 4-2003).

Published

2021-05-17

How to Cite

Дзюндзя, О., & Фокін, А. (2021). TECHNOLOGY OF MANUFACTURE OF SPECIAL PURPOSE BISCUITS WITH COMPLIANCE WITH HACCP CONCEPTS. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (2), 28-36. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.2.4