ПЕРСПЕКТИВИ РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.14

Ключові слова:

бісквітний напівфабрикат, репіс, порічки, порошок, біологічна цінність, борошняні кондитерські вироби

Анотація

Промисловістю виготовляються різноманітний асортимент борошняних кондитерських виробів, зокрема, тортів, тістечок, основою яких є бісквітний напівфабрикат. Враховуючі фізіологічні потреби сучасної людини та дефіцит матеріальних ресурсів актуальним є раціональне використання наявної рослинної бази з метою виробництва продукції підвищеної біологічної цінності. Мета даної роботи полягає в тому, щоб дослідити перспективні інгредієнти для виробництва бісквітних напівфабрикатів функціонального призначення. Аналізуючи асортимент сільськогосподарських культур встановлено, що перспективними джерелами нутрієнтів є різновиди смородини, а саме, порічки та репіс, які мають імуномоделюючі та антиоксидантні властивості. При розробленні технології бісквітного напівфабрикату, враховували результати досліджень фізико-хімічних властивостей харчових порошків з локальної сировини (порічки, репіс), жирів, курячих яєць; вплив традиційних сировинних компонентів на структуру тіста і виробів та необхідність вилучення легкозасвоюваних цукрів та жирів, що містять насичені жирні кислоти. За результатами досліджень встановлено, що максимально допустимою є концентрація порошків у кількості 8%. При комбінуванні різного співвідношення порошків найбільш збалансований за смаком був зразок з вмістом 4% порічок та 4% репісу. Встановлено, що внесення данної кількості порошків позитивно впливає на реологічні показники бісквітного напівфабрикату. Встановлено, що при додаванні харчових порошків у дослідному зразку прослідковується збільшення питомого об’єму на 10,88% та пористості на 10,49%. Дослідження мікробіологічних досліджень підтвердили мікробіологічну безпечність розроблених бісквітних напівфабрикатів. встановлено відсутність БГКШ (коліформи), патогенних мікроорганізмів, дріжджів та пліснявих грибів. Отже встановлено, що внесення порічок і репісу дозволяє заощадливо використовувати наявні ресурси та збагатити кондитерські вироби біологічно активними компонентами ягід, які мають імуномоделюючі та антиоксидантні властивості.

Посилання

Сорокіна, А. М. Тенденції розвитку сучасної кондитерської галузі України. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2023. № 7. https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-7-04-15

Середа О., Мельник О. Новий вид функціональної сировини з підвищеним вмістом білку для бісквітних виробів. Технічні науки та технологі. 2022. № 2(28). С. 102–110. URL: https://doi.org/10.25140/2411-5363-2022-2(28)-102-110.

Левківська Т. М., Бендерська О. В., Матко С. В. Технологія виробництва сухого наповнювача з гарбуза для кондитерської промисловості. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2021. № 26. С. 39–45.

Погарська В. В., ПавлюкР. Ю., РадченкоЛ. О., та ін. Розробка каротиноїд них бісквітів «san cakes» з використанням натуральних рослинних нанодобавок для здорового харчування. Технічні науки Scientific Journal «Science Rise» 2019. № 5(58). С. 51–56.

Кочерга В. І. Удосконалення рецептурного складу бісквітного напівфабрикату. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Технічні науки. 2016. Вип. 16, т. 1. С. 204–208. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ptdau_2016_16_1_31

Черевична Н.І., Гапонцева О.В. Формування якості бісквіта з додаванням молочної сироватки та мікробного полісахариду ксампану. Східно-Європейський журнал передових технологій. 2012. № 2/12 (56). С. 59–62.

Сімахіна, Г. О., Науменко, Н. В. Дієтичні добавки: сучасні підходи до створення та місце у системі здорового харчування. Харчова промисловість, 2017. № 22. С. 23–29.

Дзюндзя О.В., Петрова Ж.О. Порошок з хурми – продукт функціонального харчування Обладнання та технології харчових виробництв. 2010. № 25. С. 100–106.

Kravchenko M., Mihailik V., Yakymchuk D. et al. Research into the structuralmechanical properties of shortbread dough with oilseed meals. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. Vol. 3, Iss. 11. Р. 52–59. doi: 10.15587/1729-4061.2019.170617

Національна стратегія управління відходами в Україні до 2030 року. Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 р. № 820-р. URL: https://zakon3.rada.gov.ua/ laws/show/820-2017-р.

Amnah M. A. Biochemical and biological study of biscuit fortified with apple powder. Alsuhaibani Middle East Journal of Agriculture Research. 2015. Vol. 04, Issue 04. Р. 984–990.

Петровський, М. О., Лебединець, В. О. Аналіз та визначення перспектив розвитку аптечного ринку дієтичних добавок в Україні. Social Pharmacy in Health Care, 2019. № 5(4). С. 49–57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-09

Як цитувати

Дзюндзя, О. В., & Епанов, С. С. (2023). ПЕРСПЕКТИВИ РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 110-117. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.4.14

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають