АНАЛІЗ РИНКУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗШИРЕННЯ БЕЗГЛЮТЕНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2023.1.6Ключові слова:
ціаклія, безглютенові вироби, асортимент, прихований глютен, глютен.Анотація
Постійні стреси, нервово-емоційна напруженість, зниження фізичної активності, нездорова екологічна ситуація та багато інших факторів негативно впливають стан здоров'я. Як наслідок, тривалий стрес спричиняє швидкий розвиток різноманітних захворювань. Тому, забезпечення різних груп населення якісною харчовою продукцією є однією із складових умов стратегічного національного пріоритету. Аналізуючи останні дослідження виявлено підвищену популярність безглютенових дієт, що пов'язані не лише з непереносимістю або харчовою чутливістю до глютену, а й сучасними модними тенденціями. Мета даної роботи полягає в огляді важливих проблем у дотриманні суворої безглютенової дієти, дослідження асортименту безглютенової продукції та перспектив їх розширення на основі вітчизняної сировини. Встановлено, що багато продуктів містять «прихований» глютен, що негативно впливає на здоров’я хворих на целіакію. Тому важливо дослідити джерела забруднення продуктів глютеном. Такими продуктами можуть бути солодощі, консервована продукція, сухі супи, бульйонні кубики, морепродукти, крабові палички, соуси, кетчупи, м'ясна підлива, майонези, морозиво, йогурти тощо. Дослідження ринку безглютенових продуктів вказали на домінування закордонних виробників, які значно дорожчі за вітчизняні аналоги. Варто відзначити, що в Україні діє стандарт AEOCS, однак виробників, що дотримуються його одиниці. Тому зважаючи на зростаючий попит існує необхідність виробництва вітчизняної безглютенової продукції та розширення асортименту страв і їх доступність як у роздрібних торгівельних мережах так і у закладах ресторанного господарства для нормального функціонування суспільства. Тому перспективними напрямами є систематизація та застосування сертифікації існуючих виробництв з метою забезпечення споживачів якісною і безпечною продукцією.
Посилання
Demirkesen, I., Ozkaya, B. Recent strategies for tackling the problems in gluten- free diet and products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2022, 62(3), 571–597.
Reilly, N.R. The Gluten-Free Diet: Recognizing Fact, Fiction, and Fad. The Journal of Pediatrics, 2016, 175, рр. 206–210.
Melini, V., Melini, F. Gluten-free diet: Gaps and needs for a healthier diet. Nutrients, 2019. 11(1), 170.
Diez-Sampedro, A., Olenick, M., Maltseva, T., Flowers, M. A gluten-free diet, not an appropriate choice without a medical diagnosis. Journal of nutrition and metabolism, 2019. р. 2019.
B. Niland and B. D. Cash. Health benefits and adverse effects of a gluten-free diet in non-celiac disease patients, Gastroenterology & Hepatology, 2018, .vol. 14, no. 2, pp. 82–91.
R. W. Y. Lee, M. J. Corley, A. Pang et al. A modified ketogenic gluten-free diet with MCT improves behavior in children with autism spectrum disorder, Physiology & Behavior, 2018. vol. 188, pp. 205–211.
Aljada, B., Zohni, A., El-Matary, W. The gluten-free diet for celiac disease and beyond. Nutrients, 2021, 13(11), 3993.
Caio G, Volta U, Sapone A, Leffler DA, De Giorgio R, Catassi C, et al. Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Med., 2019. р. 17.
Azani M, Badfar G, Abangah G, Mahmoudi L Celiac disease in Iranian irritable bowel syndrome patients; a systematic review and meta-analysis. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2019. 12:85–97.
Yoosuf S, Makharia GK. Evolving therapy for Celiac disease. Front Pediatr. 2019. 7:193.
Catassi C, Ratsch IM, Fabiani E, Rossini M, Bordicchia F, Candela F, Coppa GV, Giorgi PL. Coeliac disease in the year 2000: exploring the iceberg. Lancet. 1994;343:200–3.
Samasca G, Lerner A, Girbovan A, Sur G, Lupan I, Makovicky P, et al. Challenges in gluten-free diet in coeliac disease: Prague consensus. Eur J Clin Invest. 2017;47:394–7.
Demirkesen, I., & Ozkaya, B. Recent strategies for tackling the problems in gluten- free diet and products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2022. 62(3), 571–597.
Xu, J., Zhang, Y., Wang, W., Li, Y. Advanced properties of gluten-free cookies, cakes, and crackers: A review. Trends in Food Science & Technology, 2020. 103, 200–213.
Zhang, X., Dong, C., Hu, Y., Gao, M., Luan, G. Zein as a structural protein in gluten-free systems: An overview. Food Science and Human Wellness, 2021. 10(3), 270–277.
Cela, N., Condelli, N., Caruso, M. C., Perretti, G., Di Cairano, M., Tolve, R., Galgano, F. Gluten-free brewing: Issues and perspectives. Fermentation, 2020. 6(2), 53.
Wieser, H., Segura, V., Ruiz-Carnicer, Á., Sousa, C., Comino, I. Food safety and cross-contamination of gluten-free products: A narrative review. Nutrients, 2021. 13(7), 2244.
Quan, L., Xu, X., Cui, Y., Han, H., Hendren, R. L., Zhao, L., You, X. A systematic review and meta-analysis of the benefits of a gluten-free diet and/or caseinfree diet for children with autism spectrum disorder. Nutrition Reviews, 2022. 80(5), 1237–1246.
Haidei, O., Shuliak, S., Mezhenskyi, А., Kyivska, G., Krushelnytska, O. Monitoring of gluten in meat and fish products. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 2021. 23(95), 46–50.
Guennouni, M., Admou, B., Bourrhouat, A., Zogaam, L. G., Elmoumou, L., Hilali, A. Gluten contamination in labelled gluten-free, naturally gluten-free and meals in food services in low-, middle-and high-income countries: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Nutrition, 2022, 127(10), 1528–1542.