SANITARY AND HYGIENIC CONTROL OF COW’S MILK PRODUCTION AND ITS MICROBIOLOGICAL ANALYSIS
DOI:
https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.13Keywords:
raw cow’s milk, milking equipment, purity standard, KMAFANM, pathogenic microorganisms, BGKP titer, enterococci titer, subclinical mastitisAbstract
The main factors influencing the quality of food are the quality of raw materials, technical and technological level of enterprises, food quality and safety management system Milk quality cannot be improved during processing, at best it can be stabilized, so the milk quality management system focused on the technological processes of its production and primary treatment using a preventive approach. Sanitary and hygienic quality of milk production is a complex problem, which is determined by a number of factors that are combined in the concept of "technology and culture of production". General bacterial contamination of raw milk should be considered as a set of sources of microorganisms in the technological environment, in particular the microflora of the udder surface and parts; udder microflora; microorganisms of milking equipment, dairy lines, milk packaging; microflora of personnel and the environment. During the reservation and transportation of milk, microorganisms multiply, as a result of which their number increases and the qualitative composition and ratio between individual groups and species may change. The nature of these changes depends on the temperature and duration of storage of milk, the initial degree of its contamination and the composition of the microflora. Bacteriological studies of raw milk were performed to determine the number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms (KMAFanM), the presence of Escherichia coli bacteria (BGKP), pathogenic staphylococci and streptococci, which are the causative agents of mastitis. According to the results of the study of raw whole cow’s milk presented in the article, its contamination was established not only by micrococci, psychrophilic microorganisms of the genera Achromobacter, Pseudomonas, Aeromonas, Enterobacter, but also by pathogenic and opportunistic microorganisms (staphylococcus, streptococcus, streptococcus, streptococcus, which cause inflammation of the breast and are the causative agents of food poisoning. In accordance with EU requirements, a significant increase in safety and quality standards of raw milk according to the national standard (DSTU 3662-2018 "Raw cow’s milk. Specifications") requires a revision of the regulatory framework for sanitary and technological conditions of production, its primary processing at the facilities for the production of whole cow’s raw milk. To determine the efficiency of sanitation and regulatory cleanliness of milking equipment and dairy equipment is quite reliable and informative indicator is the establishment of the titer of enterococci, as currently widely used for this purpose the titer of Escherichia coli bacteria is slightly lower, and therefore not entirely justified.
References
Про молоко та молочні продукти : Закон України. Офіц. вид. Київ: Парламентське вид-во, (2004 )16 с. (Бібліотека офіційних видань). Зі змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 30.11.2006 р. № 402-V, від 15.04.2010 р.
№ 2132-VI, від 16.10.2012 р. № 5462-VI, від 5.09.2013 р. № 442-VII, від 9.04.2014 р., № 1193-VII, від 12.02.2015 р. № 191-VIII.
Про гігієну харчових продуктів (2004): Регламент (ЄС) Європейського парламенту і Ради № 852∕2004.∕ЄС від 29.04. 2004 р.
Околітенко Н. І., Гродзинський Д. М. Основи системної біології (2005). Київ: Либідь, 358 с.
Козенко О. В., Дідик І. М., Вороняк В. В. Питання екології у тваринництві та вплив їх на здоров’я і продуктивність тварин. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького. 2007. Т. 9. Ч. 1. № 4 (35). С. 29–35.
Демчук М. В., Козенко О. В., Двилюк І. В. Реалізація санітарно-гігієнічних вимог на основі принципів НАССР . Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького. 2007. Т. 9. № 4 (35). Ч. 1. С. 58–64.
Кухтин М. Д. Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку. Ветеринарна медицина України. 2008. № 2. С. 45–46.
Розробка і впровадження плану загальної ветеринарної профілактики у технологічний процес ферми з виробництва молока // М. В. Демчук та ін.. Агровісник Причорномор’я. 2008. Вип. 42. Ч. 1. С. 103–106.
Свергун Ж. Г. Ентерококи як біоіндикаторна група бактерій у гігієні молока. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького. 2009. Т. 11. Ч. 3. № 3 (42). С. 126–130.
Lück H. Reduction tests for determination of the bactoriogical quality of raw milk. Kieler Milchwirtschaftliche Forscungsberchte. 2012. № 1. P. 108–116.
ДСТУ 3662–2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». [Чинний від 2019–01–01]. Вид. офіц. Київ, 2019. 22 с.
ДСТУ 1DF 122С:2003. Молоко і молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного дослідження (1DF 122С:1996, IDТ). [Чинний від 2003–04–01]. Вид. офіц. Київ, 2003. 34 с
ДСТУ IDF 100В–2003.Молоко і молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 °С. [Чинний від 2003–07–01]. Вид. офіц. Київ, 2003. 28 с.
ДСТУ 7089:2009. Молоко і молочні продукти. Методика підраховування кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, дріжджів і плісеневих грибів за допомогою пластин. [Чинний від 2009–10–27]. Вид. офіц. Київ, 2010. 27 с
ДСТУ ISO 5944:2005 (IDF 60:2001). Молоко і продукти на основі молока. Визначення кількості коагулазопозитивних стафілококів методом найімовірнішого числа. [Чинний від 2005–12–26]. Вид. офіц. Київ, 2007. 29 с.
ДСТУ EN 12824:2004 (EN 12824:1997, IDT. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення Salmonella. [Чинний від 2005–01–07]. Вид. офіц. Київ, 2005. 26 с.
Санітарні правила щодо догляду за доїльним устаткуванням та молочним інвентарем і контролю їх санітарного стану : методичні рекомендації. Затв. наук.-метод. радою Державного комітету ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України 23.12. 2010 р.
Рекомендації щодо санітарно-мікробіологічного дослідження змивів з поверхонь тест-об’єктів та об’єктів ветеринарного нагляду і контролю : затв. науково-методичною Радою Держдепартаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України 23.12.2004 р., № 4.
Козенко О. В., Свергун Ж. Г. Передумови створення системи належної гігієнічної практики в господарствах-виробниках молока коров’ячого сирого. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. 2011. Т. 13 № 2 (48). Ч. 2, С. 234–240.
Кухтин М. Д. Концепція розробки та застосування нормативів для виробництва сирого молока ґатунку „екстра” за вмістом мікроорганізмів. Ветеринарна медицина України. 2010. №10. С.42–43.
Свергун Ж. Г. Титр ентерококів як показник ефективності санобробки доїльних установок. Науковий вісник національного університету біоресурсів і природокористування України. Київ, 2010. Ч. 2. № 3. С. 353–356.
Nadia M. Bogatko, Natalia V. Bukalova. Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by ukrainian manufacturers using unique express methods. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (JMBFS) August – September 2019, vol. 9, no. 1 MAIN WEB SITEISSUE // www.fbp.uniag.sk
Bogatko N., Мiahkа К., Dudus T., Bukalova N..Control of safety of honey by establishing its falsification by express method. Science, innovations and education: problems and prospects. Proceedings of the VI International scientific and practical conference, CPN Publishings Group. Tokyo, Japan. 2022. P. 35−40.
Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv. Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension. Special Issue (02) 2021. p. 83–91. DOI:https://journals.esciencepress.net/index.php/IJAE/article/download/3964/1960
Біохімічний і мікробіологічний контроль якості харчових продуктів. Навчальний посібник. / Т.М. Приліпко, Т.В. Коваль, Н.В. Букалова. Кам’янець-Подільський, 2020. 653 с.
Prylìpko, T.M., Prylìpko, l.V. Task and priorities of public policy of Ukraine in food safety industries and international normative legal bases of food safety //Proceedings of the International Academic Congress «European Research Area: Status, Problems and Prospects» (Latvian Republic, Rīga, 01–02 September 2016).
Чагаровський В. Стан вітчизняної молокопереробної галузі. IX Міжнародний молочний конгрес: «Виклики, стратегії та інновації молокопереробного бізнесу 2016», 2−4 березня 2016 року. Київ, 2016. C. 35–40.
Остапʼюк С.Д. Встановлення параметрів мікробіологічних ризиків у критичних точках контролю технологічного процесу виробництва пастеризованого молока. Науковий збірник НУ «Львівська політехніка» «Вимірювальна техніка та метрологія». 2016. № 77. С. 183–187.
Столярчук П.Г. Ідентифікація та аналіз мікробіологічних небезпечних чинників при виробництві молочної продукції. Науково-технічний журнал «Стандартизація, сертифікація, якість» Харківської філії «Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації, сертифікації та якості». 2012. № 6. С.52–61.