THE USE OF MEDICINAL PLANT RAW MATERIALS IN THE TECHNOLOGY OF MANUFACTURING FUNCTIONAL BAKERY PRODUCTS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.11

Keywords:

wheat flour, mint, chamomile, dandelion, bakery products, functional product.

Abstract

Functional food products have been in increasing demand in recent years. It is known that they are created with the aim of improving traditional food products, by increasing the nutritional value, enriching with nutrients or endowment with dietary or medicinal properties. These products, despite the higher price, are gaining more and more demand due to better quality and beneficial effects on the body. This trend in the development of functional recipes applies to almost all branches of the food industry, and especially the production of bakery products. The most promising methods of fortification of bakery products include the following: partial replacement of wheat flour with other types, as well as the use of various vegetable additives. Each of these methods has its own advantages and disadvantages and is promising for the industry, as thanks to them it is possible to expand the range of special products and improve the consumer properties of finished products. The paper presents the results of theoretical studies using medicinal plant raw materials in the production of functional bakery products. On the basis of the conducted research, the use of domestic plant raw materials that have medicinal properties, namely mint, chamomile, and dandelion in the recipe composition of bakery products, is substantiated. The chemical composition of the main ingredients of plant raw materials, which are used as functional ingredients in the recipe of bakery products, was analyzed. It has been established that the use of plant raw materials as food additives, such as mint, chamomile and dandelion powder, in a rational ratio allows to obtain bakery products with functional properties of high quality.

References

Рентабельність близько нуля, але українці будуть із хлібом. Як працює хлібопекарська галузь в умовах війни. URL: https://agroportal.ua/publishing/intervyu/rentabelnist-blizko-nulya-ale-ukrajinci-budut-iz-hlibom-yak-pracyuye-hlibopekarskagaluz-v-umovah-viyni

Gorach O. Conceptual basis of the formulation of gluten-free products based on the use of domestic plant raw materials /Monografia. Moderní aspekty vědy: XXV. Díl mezinárodní kolektivní monografie / Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. Česká republika: Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o., 2022. p. 373–388.

Горач О.О. Обґрунтування інноваційних технологій функціональних рецептур. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 6. С. 52–58.

Олейникова С.О., Горач О.О. Розвиток інноваційних технологій створення продуктів харчування нового покоління. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2023. Вип. 2. с. 164–169.

Кіпіоро І.М., Гусар А.О., Горач О.О. Використання альтернативних видів сировини з метою розробки нових безглютенових рецептур. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 5. С. 38–44.

Горач О.О. Наукові основи комплексної переробки стебел та насіння льону олійного: монографія / Тіхосова Г.А., Чурсіна Л.А. Янюк Т. І. Херсон : Олді-плюс, 2011. С. 356.

Горач О.О. Домбровська О.П., Чурсіна Л.А. Інноваційні напрями використання насіння льону олійного та екологічна безпека харчової продукції Формування нової парадигми розвитку агропромислового сектору в XХІ столітті» під ред. Аверчева О.В. Колективна монографія. Херсон: Ліга-Прес, 2021. Том 2. С. 593–619.

Горач О.О., Домбровська О.П. Споживчі властивості олії одержаної з насіння льону олійного Ресурсозберігаючі технології легкої, текстильної і харчової промисловості: збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції молодих вчених та студентів, 17–18 листопада 2021 р. – Хмельницький : ХНУ, 2021. С. 171–176.

Мартинюк В. І. Удосконалення способу виробництва хліба на основі пшеничного цільнозернового борошна з використанням гарбузового насіння та пюре батату: дис. Київ, 2021. 123 с.

Жогло Ф.А., Попович В.П., Шурин Р.М. Вітаміновмісні лікарські рослини. Довідник. Львів: Світ, 1992. С. 64–65, 78–79, 98–99.

Гродзінський А.М. Лікарські рослини. Енциклопедичний довідник / за ред. А.М. Гродзінського. Київ. Головна редакція української радянської енциклопедії імені М.П. Бажана, 1991. С. 225–226, 289–290, 383–384.

Published

2024-01-12

How to Cite

Горач, О. О., & Полодюк, Р. І. (2024). THE USE OF MEDICINAL PLANT RAW MATERIALS IN THE TECHNOLOGY OF MANUFACTURING FUNCTIONAL BAKERY PRODUCTS. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (5), 100-107. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.5.11

Most read articles by the same author(s)