ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА БЕЗГЛЮТЕНОВИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.14

Ключові слова:

глютен, целіакія, технології, рецептура, виробництво

Анотація

Одним із способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування населення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях АПК, пошук нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів харчування нового покоління, збагачених ессенціальними мікронутрієнтами. Проведений аналіз світового досвіду виробництва безглютнової продукції дозволяє зробити висновок, що на сьогодні існує досить широкий вибір даної групи товарів, але основну частку на ринку безглютенових продуктів харчування в Україні займають продукти імпортного виробництва. Фахівцями підприємств харчової промисловості доведено, що раціон харчування людини повинен включати понад шістсот взаємозбалансованих харчових речовин, що на практиці неможливо досягти при вживанні в їжу звичайних продуктів навіть за їх широкого розмаїття. У зв’язку з цим необхідно більш інтенсивно використовувати інновації в харчовій промисловості: складати та розробляти рецептури продуктів харчування нового покоління, ефективні чисельні методи, математичні моделі, алгоритми для реалізації новітніх інформаційних технологій у вигляді проблемно-орієнтованих програм для різних сфер виробничої діяльності, у тому числі при створенні нових харчових продуктів. Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення дозволяє зробити висновок, що на сьогоднішній день основну частку ринку безглютенових продуктів харчування в Україні займають вироби імпортного виробництва, що свідчить про актуальність розробки та впровадження вітчизняних технологій та рецептур виготовлення безглютенової продукції. Враховуючи світовий та вітчизняний досвід виробництва безглютенової продукції, можна сформувати проблеми та започаткувати їх вирішення на основі впровадження новітніх технологій, а також рецептур безпосередньо у виробництво на основі використанням вітчизняної сировини. Необхідність забезпечення хворих на целіакію якісними та недорогими спеціалізованими продуктами вітчизняного виробництва на основі розробки новітніх прогресивних технологій та рецептур безглютенового виробництва з використання щорічно відновлюваної сировини є актуальним завданням сьогодення. Крім того, впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій з використанням рослинної вітчизняної сировини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування є також актуальним завданням у зв’язку з розвитком туристичного бізнесу.

Посилання

Ринок безглютенових продуктів: великий потенціал поки ще сплячої потреби : веб-сайт. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/rinok-bezglutenovihproduktiv-velikij-potencial-poki-se-splacoi-potrebi

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Нові тенденції та особливості виробництва піци в сучасних умовах. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції. Мелітополь: ТДАТУ, 2021. С. 303-306.

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Сучасний стан виробництва, якість та безпека хлібобулочних виробів. Сучасна наука: стан та перспективи розвитку : матеріали ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених з нагоди Дня працівника сільського господарства, 17 листопада 2021 р. м. Херсон. С. 315-319. http://dspace.ksau.kherson.ua/handle/123456789/7315

https://celiac.org.ua

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення на основі використання вітчизняної сировини. Таврійський науковий вісник, 2021. № 6. С. 94-100. http://dspace.ksau.kherson.ua/handle/123456789/7867

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-29

Як цитувати

Горач, О. О. (2022). ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА БЕЗГЛЮТЕНОВИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (3), 128-132. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.14

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають