ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ВИДІВ СИРОВИНИ З МЕТОЮ РОЗРОБКИ НОВИХ БЕЗГЛЮТЕНОВИХ РЕЦЕПТУР

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.5.5

Ключові слова:

борошно, глютен, рецептура, безглютенова суміш, продукція, виробництво

Анотація

В статті приведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з використання альтернативних видів сировини з метою розробки нових безглютенових рецептур на основі використання власної, щорічно відновлюваної, безпечної рослинної сировини. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), стан здоров’я людини великою мірою залежить від способу життя, в тому числі від харчування. Світовий досвід свідчить, що нераціональне та незбалансоване харчування є одним з найважливіших факторів ризику у виникненні багатьох захворювань, тому питання раціонального харчування в наш час набуло важливого значення. Харчові продукти призначені для дієтичного харчування людей, є харчовими продуктами, які через свій особливий склад або особливий процес виготовлення значно відрізняються від харчових продуктів для звичайного споживання, які відповідають поставленій меті забезпечення дієтичного харчування і реалізуються так, щоб було ясно, що вони відповідають цій меті. Дієтичне харчування повинне відповідати спеціальним вимогам, що пред’являються до харчування деяких категорій споживачів з порушеним процесом засвоєння глютену в організмі. Зазначено, що останнім часом виробництво безглютенової продукції набуло великої популярності у світі через зростання кількості алергічних захворювань викликаних непереносимістю певних харчових сполук, зокрема глютену. Встановлено, що основну частку безглютенової продукції в Україні становить продукція закордонного виробництва, тому питання використання альтернативних видів рослинної сировини для заміни традиційного борошна, що містить глютен, набуває неабиякого значення та потребує глибоких теоретичних та експериментальних досліджень. В статті наведено результати проведених досліджень з розробки рецептур безглютенових сумішей, які можна застосовувати для виготовлення безглютенової продукції різного функціонального призначення. Також подано рекомендації та параметри, щодо приготування безглютенового борошна в домашніх умовах на основі використання альтернативних видів борошна.

Посилання

Ринок безглютенових продуктів: великий потенціал поки ще сплячої потреби : веб-сайт. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/rinok-bezglutenovihproduktiv-velikij-potencial-poki-se-splacoi-potrebi

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Нові тенденції та особливості виробництва піци в сучасних умовах. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції. Мелітополь : ТДАТУ, 2021. С. 303-306. URL: http://www.tsatu.edu.ua/tstt/wp-content/uploads/sites/6/materialy-3-mnpk-tehnichnezabezpechennja-innovacijnyh-tehnolohij-v-ahropromyslovomu-kompleksim.-melitopol-01-26.11.2021.pdf

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Сучасний стан виробництва, якість та безпека хлібобулочних виробів. Сучасна наука: стан та перспективи розвитку : матеріали ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених з нагоди Дня працівника сільського господарства, 17 листопада 2021 р. м. Херсон. С. 315-319. URL: http://dspace.ksau.kherson.ua/handle/123456789/7315.

Українська спілка целіакії. https://celiac.org.ua

Михалик К.В., Гусар А.О., Горач О.О. Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення на основі використання вітчизняної сировини. Таврійський науковий вісник. 2021. № 6. С. 94-100. URL: http://dspace.ksau.kherson.ua/handle/123456789/7867.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-26

Як цитувати

Горач, О. О., Кіпіоро, І. М., & Гусар, А. О. (2022). ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ВИДІВ СИРОВИНИ З МЕТОЮ РОЗРОБКИ НОВИХ БЕЗГЛЮТЕНОВИХ РЕЦЕПТУР. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (5), 38-44. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.5.5

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають