СУЧАСНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.1.15Ключові слова:
дитяче харчування, безпека, якість, технологія, виробництво, контроль якостіАнотація
В статті проведено дослідження сучасних вимог до виробництва дитячого харчування в Україні. Зазначено, що дана група продуктів харчування представлена в основному вітчизняним виробництвом. Аналіз сучасного виробництва дитячого харчування дозволяє зробити висновок, що різноманітність даної категорії товарів досить широка, в основному представлена такими продуктами як пюре, соки та печиво різних смаків. Смак представлений фруктовими, овочевими, овочеве-м’ясними, рибно-овочевими, м’ясними, рибними продуктами. Сучасні технології виробництва даної групи продуктів передбачає контроль показників якості та безпечності сировини в контексті харчового законодавства та поточний контроль кожного етапу технологічного процесу виробництва, пакування, зберігання та транспортування. Фактори, що впливають на виробництво цієї групи харчових продуктів відносять потужності для вирощування фруктів та овочів для виробництва соків, а також залежність від імпорту, особливо апельсинів, грейпфрутів, манго тощо. Проблеми логістики також відносяться до факторів впливу. Відомо, що в Україні є проблеми зі збереженням, а саме складською логістикою зібраного врожаю. Крім того, внутрішньодержавні та міждержавні обмеження пересування впливають на якість транспортування сировини для соків та готової продукції, що також впливають на ціну. Споживання є частиною здорового харчування, тому популярність цієї дієти призвела до збільшення споживання соку. Під час пандемії, спостерігалася знижена купівельна спроможність споживачів і більшу популярність мали дешевші альтернативи. Технологія виробництва пюре призначеного для дитячого харчування передбачає процес стерилізації. Основна мета процесу стерилізації є необхідність одержання якісного та безпечного продукту, який не містить шкідливих мікроорганізмів, які можуть спричинити псування готового продукту або здоров’я споживача. Даний технологічний процес базується на використанні термічної обробки та методів консервування без використання консервантів. Одержане в такий спосіб пюре має більший термін зберігання і може зберігатися при кімнатній температурі без холодильника. Його часто використовують у харчовій промисловості для приготування соусів, супів, напоїв та інших продуктів. Основним видом упаковки пюре є асептична упаковка.
Посилання
Горач О.О. Технологічне обладнання для заморожування плодово-ягідної продукції / Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету: електронне наукове фахове видання / ТДАТУ; гол. ред. д.т.н., проф. В. М. Кюрчев. Мелітополь: ТДАТУ, 2023. Вип. 13, том 1. С. 261–270. https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/372/349
Аналіз ринку фруктів, ягід та продуктів їхньої переробки в Україні. Режим доступу: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-fruktov-yagodi-produktov-ih-pererabotki-v-ukraine-2022-god
Горач О.О., Вихованець Р.М. Особливості виробництва томатної пасти в умовах продовольчої безпеки. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2023. Вип. 4. С. 94–101. http://dspace.ksaeu.kherson.ua/handle/123456789/9032
Gorach O. Current state of production and prospects of the use of oily flax seed in the food industry. Intellectual and technological potential of the XXI century: Innovative technology, Computer science, cybernetics and automation, Architecture and construction, Chemistry and pharmaceuticals. Monographic series «European Science». Book 23. Part 1. 2023. p. 41–59. http://dspace.ksaeu.kherson.ua/handle/123456789/9040
Gorach Olga, Dzyundzya Oksana and Rezvykh Nina, Innovative Technology for the Production of Gluten-free Food Products of a New Generation, Current Nutrition & Food Science 2024; 20 (6). https://dx.doi.org/10.2174/0115734013280307231123055025