CIRCULAR ECONOMY FOR FOOD AND PROCESSING ENTERPRISES
Keywords:
resource-saving technologies, circular economy, green production, resource conservationAbstract
Rapid industrialization and urbanization have a negative impact on the environment and result in the irrational use of resources. Accordingly, the issue arises of revising the basic stages of raw material production, product manufacturing, and its implementation, taking into account the principles of the circular economy.It has been determined that the linear economic model is outdated, therefore, responsible resource use based on the principles of the circular economy is relevant, which can be an instrument for rapid growth and recovery of our country in the post-war period, particularly for food and processing enterprises.The purpose of this work is to provide an overview of the important issues that arise during the implementation of technological processes in the production and sale of food products. It has been established that the prospect for the development of food production is an eco- innovation process, which represents a synergy of seeking innovative and comprehensive solutions based on the principles of the circular economy and the implementation of environmental changes in food industry enterprises.It has been established that one of the biggest problems of humanity is the irrational use of resources, in particular, a significant amount of waste, of which over 41 % is food waste.This is a global problem influenced by various socio-economic and socio-cultural factors, as well as inefficiencies both within and between production, processing, packaging, distribution, retail, consumption, and waste disposal systems. Rational use and recycling cover a wide range of issues that need to be addressed comprehensively.Accordingly, manufacturers should pay attention to harmonizing approaches to the organization of production, technological processes, and food consumption in accordance with the principles of the circular economy. To do this, it is necessary to comprehensively address key issues, continuously seek innovative and comprehensive solutions, and implement an eco-innovation process in food industry enterprises.
References
Зварич І.. Циркулярна економіка і глобалізоване управління відходами. Журнал європейської економіки, 2017. Вип. 16(1). С. 41–57.
Савченко, В., Кононенко, Л., Карнаушенко, А. Циркулярна економіка в умовах формування суспільства 5.0. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2023. Вип. 16, С. 166–174.
Злотнік, М., Ткачук, Б. Переваги впровадження циркулярної економіки для українських підприємств в умовах воєнного стану. Економіка та суспільство, 2022. Вип.45.
Лойко В. В. Проблеми розвитку циркулярної економіки в Україні. Третя інтернаціональна наукова конференція від Балтики до Чорного моря: формування сучасної економічної сфери. 2019. c. 24–27.
Гурочкіна В., Будзинська М. Циркулярна економіка: українські реалії та можливості для промислових підприємств. Економічний вісник. Серія : фінанси, облік, оподаткування. 2020. Вип.5. С. 52–64.
Sauvé S., Bernard S., Sloan P. Environmental sciences, sustainable development and circular economy: Alternative concepts for trans-disciplinary research. Environmental Development. 2016. Vol. 17. Р. 48–56.
Kyrylov Y., Hranovska V. Innovative alternative agricultural formations in Ukraine. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. Lithuania. 2016. Vol. 38. No. 3. Р. 239–251.
Nowy plan działania UE dot. GOZ. Retrieved November 28, 2023, from https://gozwpraktyce.pl/regulacja/nowy-plan-dzialania-goz
An official website of the European Union Retrieved November 28, 2023, from https://eur-lex.europa.eu/legal-content
Krajowe Inteligentne Specjalizacje (KIS). Retrieved November 28, 2023, from. https://krajoweinteligentnespecjalizacje.pl
O. Stryhunivska, O.Dzyundzya, R. Rasulov. Harmonizacja podejścia do przeplanowania układów przestrzennych w zakładach przemysłu spożywczego według zasad GOZ. Innowacje w naukach inżynieryjno-technicznych – wybrane aspekty : Monografia naukowa. Wydawnictwo Naukowe TYGIEL – Lublin,2023 s. 107–119.
Поводження з харчовими відходами – глобальна проблема сьогодення. Всеукраїнська екологічна ліга. URL : https://www.ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2019-rik/zhovten/item/1706-povodzhennia-z-kharchovymy-vidkhodamy-hlobalna-problema-sohodennia
Tamasiga P., Miri T., Onyeaka H., Hart A. Food Waste and Circular Economy: Challenges and Opportunities, Sustainability, 2022, Vol. 14(16), 9896, р. 1–2.
Viklund S. B., Johansson M. T. Technologies for utilization of industrial excess heat: Potentials for energy recovery and CO2 emission reduction, Energy conversion and Management, 2014, Vol.77, р. 369–379.
Бутенко О. П., Стрельченко Д. О. Практичні аспекти використання харчових відходів на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу Вісник економіки транспорту і промисловості. № 61, 2018. С 110–117.
Харенко, Д., Дишкантюк, О., Марковська, А., Коваленко, Л. Проектування та оптимізація процесів управління харчовими відходами ресторанів. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, 2024. Вип. 1(11), с. 16–20.
A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. (2023). (rep.). Greening the economy with agriculture. Retrieved November 27, 2023, from http://www.fao.org/docrep/015/i2745e/i2745e00.pdf