ДОСЛІДЖЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ДО ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА В КРАЇНАХ ЄС

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.6.18

Ключові слова:

санітарно-гігієнічні вимоги, продовольча безпека, контроль, якість, нормативно-технічні документи, харчова промисловість

Анотація

В статті проведено дослідження санітарно-гігієнічних вимог до харчових підприємств в Україні та в країнах ЄС. Санітарно-гігієнічні вимоги до підприємств харчової промисловості є важливим аспектом забезпечення безпечності харчових продуктів та захисту здоров'я споживачів. В умовах глобалізації та інтеграції в міжнародну економічну структуру питання стандартів якості та безпеки харчових продуктів набуває особливого значення для багатьох країн, в тому числі і для України. Європейський Союз вже давно запровадив комплексні заходи для забезпечення високих стандартів безпечності харчових продуктів, які є основою національних систем у країнах-членах ЄС. Однак в Україні гігієнічні та санітарні вимоги до підприємств харчової промисловості змінюються з переходом на європейські стандарти та приведенням законодавства у відповідність до вимог ЄС. Водночас, забезпечення належного контролю та дотримання цих вимог має безпосереднє відношення не лише до здоров'я населення, але й до конкурентоспроможності українських харчових продуктів на міжнародному ринку. Встановлено сильні та слабкі сторони існуючої в Україні законодавчої системи в сфері санітарно-гігієнічних вимог до харчових підприємств. Представлені нормативно-технічні документи за якими здійснюється контроль за безпечністю виробництва харчових продуктів, а також основні вимоги до харчових підприємств. Відповідно до проведеного дослідження санітарно-гігієнічних вимог до харчових підприємств, можна зробити висновок, що Україна потребує вдосконалення систем управління та моніторингу, особливо на муніципальному рівні, для забезпечення більш ефективного впровадження санітарно-гігієнічних вимог. Необхідно підвищувати кваліфікацію та оснащення підприємств, тобто створювати сприятливі умови для малих підприємств для повного впровадження системи НАССР та забезпечення високих санітарно-гігієнічних стандартів. Визначено, що основна відмінність між санітарно-гігієнічними вимогами України та ЄС полягає в тому, що в ЄС діють більш жорсткі правила та контроль, що забезпечує високий рівень безпечності харчових продуктів. Україна має потенціал для вдосконалення власної системи на основі досвіду ЄС. Вимоги до безпечності харчових продуктів в Україні та ЄС схожі, але ЄС має більш сувору та централізовану систему контролю, а технічні регламенти є більш деталізованими та стандартизованими. Україна повинна вдосконалити свої системи контролю та підвищити підзвітність і прозорість на всіх етапах виробництва та зберігання харчових продуктів, щоб в повній мірі відповідати європейським стандартам якості.

Посилання

Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів»: прийнятий 06.09.2005 р. № 2809-IV. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2809-15

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» прийнятий 23.12.1997 р. № 771/97-ВР. Редакція від 04.04.2018. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80

Державні санітарні правила і нормативи для підприємств і суден, що виробляють продукцію з риби та інших видних живих ресурсів. Затверджено 06.05.2003. № 197.

Закон України «Про стандартизацію» прийнятий 15.01.2015 р. № 124VIII. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1315-18

Горач О.О., Новікова Н.В. Товарознавство харчових продуктів / Товарознавство харчових продуктів: навч. посіб. для вузів / О.О. Горач, Н.В. Новікова, Херсон: ХДАЕУ. 2023. 345 с. http://dspace.ksaeu.kherson.ua/handle/123456789/9055

Директива Ради ЄС 92/46 ЄС. Про встановлення медико-санітарних правил виробництва і розміщення на ринку сирого молока, молока, підданого тепловій обробці, і продуктів на молочній основі (16 червня 1992 р.) / Рада Європейських Співтовариств. 1992 р. 93 с. (Бібліотека офіційних видань).

Загальні принципи гігієни продуктів харчування (CAC/RCP 1–1969, Rev. 2 (1985) Codex Alimentarius, том 1)

ДСТУ ISO 9001:2008 «Система управління якістю: Вимоги», К.: Держивстандарт України 2008 р. 35 с.

ДСТУ ISO 9004-2001 «Система управління якістю. Настанови щодо поліпшення діяльності» прийнятий 27.06.2001 p. № 317. С. 70.

ДСТУ ISO 9000:2015 «Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів» № 203 від 21.12.2015 р. с. 51.

ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів» № 72 з 2007–08–01 від 2 квітня 2007 р. с. 39.

ДГПіН Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах, затверджені Міністерством охорони здоров’я України від 13.05.2013 р. № 368.

ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000–2001. Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, ґрунті, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 20.09.2001 № 137.

ДГН 6.6.1.1-130–2006. Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді. Державні гігієнічні нормативи, затверджені Міністерством охорони здоров’я України від 03.05.2006 № 256.

Чурсіна Л.А., Богданова О.Ф., Горач О.О. Стандартизація та сертифікація послуг / Навчальний посібник для вузів. Херсон: ХНТУ. 2017. 380 с.

Горач О.О., Домбровська О.П., Чурсіна Л.А. Інноваційні напрями використання насіння льону олійного та екологічна безпека харчової продукції / Колективна монографія «Формування нової парадигми розвитку агропромислового сектору в XХІ столітті». Т. 2. Херсон. 2021. С. 593-619.

Горач О.О., Новікова Н.В., Дзюндзя О.В., та ін. Термінологічний словник професійної лексики для підготовки фахівців харчової промисловості для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології» денної і заочної форм навчання / О.О. Горач, Н.В. Новікова, О.В. Дзюндзя, О.П. Сумська, Д.П. Крамаренко, Н.І. Рєзвих, І.О. Ряполова, А.Л. Єфимова Термінологічний словник професійної лексики для підготовки фахівців харчової промисловості для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології» денної і заочної форм навчання. ХДАЕУ. 2023. 141 с. http://dspace.ksaeu.kherson.ua/handle/123456789/9059.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-30

Як цитувати

Горач, О. О. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ДО ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА В КРАЇНАХ ЄС. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 167-173. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.6.18

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають